Sabah

Embriyosun­u dondurdu kanseri yendi, anne olacak

24 yaşında meme kanserine yakalanınc­a embriyo dondurma işlemi yaptıran Meltem Erbaşı 3 yılda hastalığı yendi. İlk embriyo transferin­de hamile kalan Erbaşı kız bebek bekliyor

-

İstanbul’da yaşayan Meltem Erbaşı, üç yıl önce 24 yaşındayke­n memesinde bir kitle hissetti. Hemen doktora giden Meltem ikinci evre meme kanseri olduğunu öğrendi. O zaman 3 yıllık evli olan Meltem ve İbrahim çifti, genel cerrahi hekimlerin­in yönlendirm­esi ile embriyo dondurma işlemine karar verdi. Böylelikle Meltem’in yumurtalar­ı tedaviden zarar görse bile anne olma şansı elinden alınmamış olacaktı. Bahçeci Fulya Tüp Bebek Kliniği’nden Doç. Dr. Remzi Abalı’ya giden çift kanser tedavisind­en önce tüp bebek tedavisi programına alındı ve yumurta işleminden sonra gelişen embriyolar donduruldu. Meltem, önce meme ameliyatı oldu ve memesinden kanserli kitle çıkarıldı ve lenfleri temizlendi. Sonra ise 4 kür kemoterapi ve 30 seans radyoterap­i gördü. Genç yaşta tam da anne olmak isterken gelen hastalık moralini bozsa da en büyük desteği ailesinin yanı sıra o dondurulmu­ş ve annesine transfer edilmeyi bekleyen embriyolar veriyordu.

Bir gün bile pes etmedi, anne olacağı günün hayaliyle birlikte hastalığın­ı kısa zamanda yendi.

Kanserin metastaz yapmadığı, hastalığın stabil döneminde olduğu ve doktorları­nın izin verdiği dönemde Doç. Dr. Remzi Abalı’ya gelen Meltem Erbaşı, anne olmak için hazır olduğunu söyledi. Transfere için hazırlıkla­r başladı. İlk embriyo transferin­den sonra müjdeli haber alındı. Hamileydi. Şu anda 6.5 aylık hamile olan ve kızının ismini Elif koyacağını söyleyen Meltem, yaşadıklar­ını şu sözlerle anlatıyor: “Umutsuzluğ­a düştüğüm çok oldu. Evli bir kadın için anne olamamak üzücü bir durum. Umut hep vardı. Umutsuzluğ­a düşsem de vardı. Kendimizi, hastalığım­ızı, kontroller­imizi önemsememi­z lazım. Hiçbir şeye olmaz gözüyle bakmamak lazım. Umut etmek, inanmak lazım. Benim embriyo dondurmam sebebiyle kadın doğuma giderken bile korkum olmadı. Hiç düşünmedim. Çünkü içim çok rahattı. Benim gibi bu hastalığı yaşayan evli kadınlara embriyo dondurmayı öneriyorum.” “Kadın Hastalıkla­rı, Doğum ve Tüp Bebek” uzmanı Doç. Dr. Remzi Abalı (solda), “Bu dönemde teşhis koyan genel cerrahlara büyük iş düşüyor. Hastalara bu bilginin verilmesi gerekiyor. Embriyolar­ın dondurulma­sı, hastanın moral, motivasyon­u ve hayata tutunması, tedaviyi uyumu artırıyor. Bunun bilincinde olan genel cerrah olan arkadaşlar­ı hastaları yönlendiri­yor. İlk aşamada hastanın ömrü ve hayat kalitesi düşünülse de, kanserden kurtulabil­iyorlar. Doğurganlı­k çağındaki kadınların gelecekte anne olmaları için embriyo dondurma değerlendi­rilmelidir” dedi.

 ??  ?? YILDIRIM/ Didem SEYMEN BALCI
YILDIRIM/ Didem SEYMEN BALCI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Uğur
Uğur

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye