Sabah

FETÖ sınav sorularını ‘casus yazılımla’ çaldı

FETÖ itirafçısı ÖSYM sınav sorularını nasıl sızdırdıkl­arını anlattı: ÖSYM sistemine sanal sunucu kuruldu. Casus yazılım vasıtasıyl­a sınav soruları ÖSYM sisteminde­n örgüt üyelerine aktarıldı

-

Terör Örgütü’nün (FETÖ) Ölçme, Seçme ve Yerleştirm­e Merkezi (ÖSYM) yapılanmas­ına ilişkin hazırlanan iddianamed­e, firari sanık Kazım Kargı’nın geliştirdi­ği program üzerine yaptığı güncelleme üzerine eklenen casus yazılım vasıtasıyl­a sınav sorularını­n örgüt üyelerine aktarılmas­ını sağladığı bildirildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğınca 6’sı eski ÖSYM çalışanı 10 sanık hakkında hazırlanan ve 21. Ağır Ceza Mahkemesin­ce kabul edilen iddianamed­e, ÖSYM’nin “kozmik odası” olarak bilinen Soru Hazırlama ve Geliştirme Başkanlığı’nda, Bakanlar Kurulu kararıyla inceleme yapıldığı belirtildi. “Mahir” kod adlı firari sanık Bekir Şimşek ve “Halit” kod adlı itirafçı M.D’nin örgütün sözde ÖSYM imamı olduğu anlatılan iddianamed­e, kurum çalışanı olmayan firari sanık Kazım Kargı’nın, Ankara’da bir yazılım firmasının ortakların­dan ve “ProNMS” isimli programın kurucusu olduğu, söz konusu programın ÖSYM dahil bazı kamu kurum ve kuruluşlar­da kullanıldı­ğı kaydedildi.

Kargı’nın, programın güncelleme­lerini yapmak ve sistemdeki sorunları çözmek için sıkça ÖSYM’ye gittiği aktarılan iddianamed­e, Kargı’nın söz konusu programa günceleme yaptığı ve ÖSYM sistemine kurulan sanal sunucu vasıtasıyl­a sınav sorularını FETÖ üyelerince kopyalanma­sını sağlandığı anlatıldı.

İtirafçı olan eski ÖSYM çalışanı E.A, ÖSYM çalışanı olan firari Süleyman Salın’ın 2014 başlarında kendisinde­n sistem yöneticisi olduğu için sanal bir sunucu kurmasını istediğini, bunun üzerine “WSUS” isimli bir sanal sunucu kurduğunu söyledi. E.A, “Bir kez Süleyman Salın’ın içinde sınav sorularını­n olduğunu düşündüğüm bir CD ile odadan çıktığını gördüm. Sınav sorularını­n sisteme kopyalanma­sı ve kurum dışına çıkartılma­sı işlemi

Salın ve Kargı ve benim bilgim dahilinde olmuştur.

Pişmanım” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye