Sabah

Kati Piri ABD ajanı mı?

-

Başlık elbette ‘kara mizah.’ Ancak, Avrupa Birliği’nin (AB) yakın ve orta vade de karşı karşıya olduğu ciddi risk ler dikkate alındığınd­a; bu riskle rin yeterince farkında olan Almanya ve Fransa’nın Türkiye ile ilişkile ri normalleşt­irmek adına anlam lı çaba ortaya koydukları bir kon jonktürde, yine ‘garip’ geliş meler yaşa nıyor. Avrupa Parlamento­su

(AP) raportö rü Kati Piri’nin Türkiye’yle ilgili taslak raporda ‘AB kapısı Türkiye’ye tamamen kapan malı’ cümlesi ne yer vermesi ve bilhassa, tasla ğın basına sızdırılma­sı, basit bir olay değil. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemed­en Sorumlu üyesi Johannes Hahn da Türkiye’nin AB üyelik müzakerele­rinin nihai ola rak sonlandırı­lması gerektiğin­i belirt miş; AB .omisyonu Sözcüsü Margaritis Schinas ise, resmi tutu mun Türkiye ile katılım müzakerele rinin sürdürülme­si yönünde oldu ğunu belirtmişt­i. Nitekim Almanya ve Fransa’nın çabaları da Türkiye ile ilişkileri yeniden güçlendirm­e zenginleşt­irme yönünde.

İşin en tuhaf yanı ise, Türkiye ısrarla ‘hukukun üstünlüğü, ada let, yargı, insan hakları ilkele ri’ müzakere başlıkları­nın bir an önce açılmasını talep ederken, Yunanistan veto ettiği için açılama yan bu başlıklarl­a ilgili, Türkiye ile müzakerele­rin askıya alınmasını­n önerilmesi. AB cephesinde biri leri ‘akıl tutulması’ yaşıyor. AB

dönemini, sürdürüle bilir büyüme, para politikası­nda yeniden pozisyonla­nma, yaşla nan nüfus, genç nüfusta yüksek işsizlik, enerji arz güvenliği, san cılı Brexit süreci, mülteci sorunu ve yeni ‘Avrupa 2rdusu’ başlık ları açısından hayli meşakkatli geçi recek. Rusya ile dengeli götürülme ye çalışılan ilişkiler de, ABD’nin İran ambargosun­a tepkiler de bu baş lıkların bir bölümüyle bağlantı lı. ABD Başkanı Trump’ın Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’a yönelik sert tepkisi ‘Avrupa Ordusu’ ile sınır lı değil, hiç kuşkusuz. Üstüne bir de ABD ile AB arasında ticaret savaşı gerginliği­ni ekleyin.

2019’da AP seçimlerin­de radi kal parti ve siyasi hareketler­in san dalye sayılarını artırması, AP’yi AB projesi açısından ‘pimi çekil miş’ el bombasına dönüştürec­ek. AB’nin iki lider ülkesi açısından, Türkiye Avrupa’nın Avrasya’ya eklemlenme­si enerMi arz güvenliği ve küresel rekabet açısından vazgeçilme­z üre tim üssü anlamına gelmekte. Kati Piri’nin ‘bilhassa’ basına sız dırılan teklifi, ABD açısından, Türkiye ile AB arasına ciddi bir ‘soğukluk’ girmesi adına bulun maz fırsat. Birileri Kati Piri’ye ‘dağılan’ Atlantik İttifakı’nda, kartların yeniden dağıtıldığ­ını hatır latmalı.

NereP.alNLn#VaEaK.FRP.Wr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? EKONOMİ-POLİTİK
EKONOMİ-POLİTİK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye