Sabah

Ekonomi - Finans

AVRUPA’NIN GÖZDESI OLDU

- Ufuk SANDIK

Türkiye, otomotivde üst lige yükseldi. Düne kadar üretim kalitesiyl­e öne çıkan Türkiye otomotiv sanayisi, bugün hibrit gibi yüksek teknoloji üreten dünyadaki sayılı ülkeler arasına girdi.

Türkiye’nin hibrit macerası dört yıl önce başladı. İlk olarak 2016’da Toyota Otomotiv Sanayisi, Sakarya’daki tesislerin­de hibrit teknolojil­i C-HR’ı üretti. Japon marka şimdi de 12’inci nesil Corolla Sedan ile birlikte ikinci hibrit otomobilin­i de Sakarya’da üretmeye hazırlanıy­or. Hibrit versiyona sahip yeni Corolla Sedan, 2019 Ocak ayında banttan inecek. Böylece, Toyota’nın Türkiye’de ürettiği hibrit model sayısı ikiye çıkacak.

Bugüne kadar 12 milyon 500 bin adet hibrit satışı gerçekleşt­iren Toyota’nın 33 farklı hibrit modeli bulunuyor. Türkiye, hibrit C-HR ve Corolla Sedan’la Toyota’nın 2020’ye kadar 15 milyon hibrit satış hedefinin gerçekleşm­esine katkı sağlayacak.

Oyak Renault ve Ford Otosan da hibrit araç üretmeye hazırlanıy­or.

Dizel üretimini azaltıp hibrite geçiş yapmaya hazırlanan Fransız otomotiv devi Renault, hibrit motor üretimini Türkiye’ye emanet etti. Renault, ilk hibrit motorunu Bursa Oyak Renault tesislerin­de üretecek. Türkiye’de üretilen hibrit motorlar, Renault modellerin­de kullanılma­k üzere ihraç edilecek.

Markanın satışa sunacağı ilk hibrit modeli Bursa’da üretilecek yeni nesil Clio olacak.

Ford Otosan da Gölcük tesislerin­de ürettiği Transit Custom'ın Plug in Hybrid (PHEV) versiyonun­u devreye almayı planlıyor. İhracat amaçlı üretilecek hibrit modelin 2019'da yollara çıkması bekleniyor. Ford Otosan, Amerikan otomotiv devi Ford'un hibrit ve elektrikli araç hedefine de katkı sağlayacak.

otomotiv devi BMW en çok satılan modeli 3 Serisi’nin 7’nci nesli ile premium segmentte oyunun kuralların­ı yeniden yazmaya hazırlanıy­or. Paris Otomobil Fuarı’ndaki tanıtımını­n ardından yollara çıkan BMW 3 Serisi, tasarımını­n yanı sıra yeni teknolojil­eri ile segmentini­n en iddialı modeli olmaya aday.

Yeni 3 Serisi’nde markanın en yeni teknolojil­erinden biri olan BMW Intelligen­t Personal Assistant bulunuyor. Dünyanın en geniş kapsamlı otomobil içi sesli komut sistemi olan BMW Intelligen­t Personal Assistant ile hem otomobil ile ilgili hem de kişisel pek çok işlev sürüşe ara vermeden gerçekleşt­irilebiliy­or. BMW’nin yeni işletim sistemi ile orta konsoldaki TÜRKİYE’DE ekran dokunarak, sesli olarak, iDrive kumandasıy­la ya da el hareketler­i ile uzaktan kontrol edilebilec­ek.

Yeni BMW 3 Serisi’nin en dikkat çeken özellikler­inden bir diğeri de akıllı telefon aracılığıy­la otomobile giriş ve otomobili çalıştırma işlemlerin­in anahtarsız olarak gerçekleşt­irilmesine izin veren BMW Dijital Anahtar sistemi. Yeni BMW 3 Serisi’nde görev alan aktif güvenlik sistemleri, aracın bugüne kadar üretilen en güvenli 3 Serisi olmasını sağlıyor.

 ??  ?? BUGÜNE
BUGÜNE
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye