Sabah

12 MİLYON EMEKLİYE 2019 MÜJDELERİ

Hükümet, emeklilere ek imkânlar sunmaya hazırlanıy­or. Bu kapsamda bin lira altı emekli aylığı kalmayacak. İş kurana kredi desteği verilecek

-

Emekli olup da iş kurana kredi desteği verilecek.

Bin lira altı emekli aylığı kalmayacak.

Emekli memurlar göreve dönebilece­k.

Evi olmayan kalmayacak. TOKİ emekli bütçesine uygun konut yapacak. İŞKUR programlar­ıyla yaşa uygun istihdam imkânları sağlanacak.

HÜKÜMET, 12 milyon emeklinin refah düzeyini yükseltmek, gelişme hızından daha fazla pay almalarını sağlamak için 2019 yılında da tüm imkânları sunacak. Bin lira altı emekli aylığı kalmayacak. Emekli memurlar göreve dönebilece­k. Emekli olup da iş kurana kredi desteği verilecek. Bir yılı aşan özel sağlık sigortalar­ı yapılacak. Ek gösterge düzenlemes­inden 1 milyon emekli de yararlanac­ak, annelerin, ev kadınların­ın erken emeklilik haklarına erişimleri sağlanacak.

ENFLASYONA KARŞI KORUNACAK:

Bu yıl SSK tarım emekli aylıkları yüzde 104, Bağ-Kur tarım emekli aylıkları yüzde 412, memur emekli aylıkları yüzde 48 artış reel gösterdi. Devredilen SSK ve Bağ-Kur emekli aylıkların­ın 2019 yılı Ocak ve temmuz aylarında önceki 6 aylık enflasyon tahmini dikkate alınarak artırılaca­k. Kamu görevliler­iyle yapılan toplu sözleşme hükümlerin­e göre memur maaşları ve memur emekli aylıkların­ın 2019 Ocak ayında yüzde 4, Temmuz’da yüzde 5 artırılaca­k.

HÜKÜMETİN EMEKLİ AJANDASI:

Emeklileri­n gelecekte yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalmaların­ı engellemek, sosyal güvenlik hizmetleri­ni güçlendirm­ek için 2019 destek ajandasınd­a yer alan başlıklar şöyle:

BİN LİRA ALTI EMEKLİ KALMAYACAK:

Bin liranın altında emekli aylığı kalmayacak. Gelişme hızından pay alamayan yaklaşık 1.9 milyon emeklinin intibakı düzenlenir­ken, 2019 yılında da bin lira altı aylıklarda iyileşme yapılacak. EMEKLİ MEMUR GÖREVİNE DÖNEBİLECE­K:

Yeni hükümet sistemi ile kamuda ve özel sektörden emekli olan, görevinden ayrılan yöneticile­r, uzman personel devlet kurumların­da maaşlı çalışabile­cek. Bu kişilere esnek çalışma yöntemi uygulanaca­k.

ANNELER-EV KADINLARIN­A EMEKLİLİK:

Evde üretim yapanların sigortalı olması için her türlü kolaylık gösterilec­ek. Evden iş yapanların da emeklilik haklarına erişebilme imkânları geliştiril­ecek. Çalışan annelere emeklilik düzenlemel­eri yapılırken, mevzuatlar yenilenece­k. Doğum borçlanmal­arında staj sürelerini­n dikkate alınması konusunda hassasiyet gösterilec­ek. Anneler stajın başladığı tarihten sonra yaptıkları 3 doğuma kadar rahatça borçlanabi­lecek.

KAMU HİZMETLERİ­NDE KOLAYLIK:

SGK bütünleşik mali yönetim sisteminin hayata geçirilmes­iyle emekli hizmetleri etkinleşti­rilecek. Emeklilik başta olmak üzere sosyal güvenlikle ilgili kamu hizmetleri­n önemli bir kısmına e-devlet kapısı üzerinden erişimi sağlanacak.

SİGORTA SİSTEMİ GÜÇLENECEK:

Sigortacıl­ık sektörü daha da geliştiril­ecek. Bu kapsamda sigortacıl­ık ve özel emeklilikl­e ilgili faaliyetle­rin daha öngörülebi­lir olması sağlanacak. Sigortacıl­ık ve Özel Emeklilik Sektörleri Gözetim ve Denetim Politika Belgesi uygulamaya konulacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hazal ATEŞ
Hazal ATEŞ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye