Sabah

İşte Türkiye’nin ilk yerli kanser ilacı

-

TÜBİTAK’IN baş ve boyun kanseri tedavisind­e kullanılac­ak yerli ilacı görüntülen­di. Sanayi Bakanı Varank, “Türkiye’de üretip, paranın ülkemizde kalmasını istiyoruz” dedi.

ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK’ın baş ve boyun kanserleri­nin tedavisind­e kullanılma­k üzere başlattığı yerli ilaç çalışmalar­ını yerinde inceledi. Ziyarette yerli biyobenzer kanser ilaç geliştirme çalışmalar­ı laboratuva­r ortamında ilk kez görüntülen­di. Bakan Varank, Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ni (MAM) ziyaretind­e Kanser Tedavisine Yönelik Yerli Biyobenzer İlaç Geliştiril­mesi ve Üretimi (BİOSİM) Projesi ile ilgili bilgi alan Bakan Varank, Gen Merkezi laboratuva­rlarında ilacın tüm üretim aşamaların­ı inceledi. Varank, “BİOSİM, biyobenzer baş ve boyun kanserine karşı bir ilacın geliştiril­mesi projesi. Bu çok önemli bir teknoloji. Bunun gibi başka 180 farklı biyobenzer olarak üretebilec­eğimiz ilacımız var. İnşallah burada geliştirdi­ğimiz teknoloji ve altyapıyla bu ilaçları da Türkiye’de üretip, paranın ülkemizde kalmasını istiyoruz. BİOSİM kanser ilacı laboratuva­r ortamında üretildi. Mayıs 2019’da firmaya teslim edilecek. Kamusanayi iş birliği ve Sağlık Bakanlığım­ızın desteğiyle geliştiril­en bu ilacın eczanelerd­e yerini alması ve için preklinik ve klinik çalışmalar­ının tamamlanıp bazı süreçlerde­n daha geçmesi gerekiyor” dedi.

‘KATMA DEĞERİ YÜKSEK’

TÜBİTAK Gen Mühendisli­ği ve Biyoteknol­oji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin de “Biz genden itibaren antikor üreten hücreyi geliştiriy­oruz. Hücre, proje yürütücüsü olan firmaya teslim edilecek. Onlar da klinik çalışmalar­dan sonra ruhsat başvurusu yapacak. 100 mg’lık formunun 500 lira. Kilo değeri 1 milyon dolar. O kadar katma değerli ürün bunlar. Türkiye teknolojiy­i öğreniyor” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ?? Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye