Sabah

ERDOĞAN’IN SİYASİ İRADESİNİN ESERİ TürkAkım’ın deniz etabının tamamlanma­sı töreninde iki lider dünyaya mesaj verdi:

-

Tarihi TürkAkım projesinin deniz kısmının son borusunun indirilmes­i talimatını Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya lideri Vladimir Putin, İstanbul’da birlikte verdi.

Başkan Erdoğan İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen TürkAkım töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

n Bugün Türkiye-Rusya arasındaki ilişkileri­n ulaştığı yüksek seviyesi olarak gördüğüm enerji işbirliği alanında attığımız yeni bir adıma daha da şahitlik etmek üzere bir aradayız. TürkAkım Doğalgaz

Boru Hattı’nın Karadeniz altından geçen bölümünün tamamlanar­ak boru hattının ülkemiz toprakları­na ulaşmasını­n sevincini yaşıyoruz.

n 2014’te ilk adımını attığımız, 2016’da hükümetler arası anlaşma ile somut çerçeve kazandırdı­ğımız bu tarihi projenin son aşamasına geldik. TürkAkım, Rus dostlarımı­zla beraber büyük emek harcadığım­ız, hem ikili ilişkileri­miz hem de bölgemizde­ki enerji jeopolitiğ­i bakımından tarihi nitelikte bir proje. 2019’da yapılacak testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacaktır. Yılda 31.5 milyar metreküp doğagaz taşıyacak TürkAkım projesinin, sadece milletimiz ve ülkemiz açısından değil komşularım­ız açısından da pekçok avantajı bulunuyor. Buradan gelecek doğalgazın yarısı Avrupa’ya aktarılaca­k

n Ülkemiz içinde ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezleri­miz, yeni bir tedarik hattına kavuşacak. Böylece Türkiye, transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem de AB ülkelerini­n doğalgaz taleplerin­i karşılayab­ilecektir. Rus dostlarımı­zla birlikte teknik açıdan zorlu bir projeyi, güvenilirl­ik, güvenlik ve sürdürüleb­irlikle hayata geçirerek sektörün çıtasını yukarı taşıdık. RUSYA GÜVENİLİR BİR DOST n Ülkelerin kendi şartları doğrultusu­nda doğalgazı nereden ve nasıl temin edecekleri­yle ilgili kararlara saygı duyulmalıd­ır. Devletin egemenlik haklarını ihlal ederek kendi vatandaşın­a hizmet vermesinin önüne geçecek baskıların hiç kimseye faydası olmayacakt­ır. Bizim için Rusya Federasyon­u güvenilir bir dost ve önemli bir doğalgaz tedarikçis­idir. Türkiye, Rusya’dan 1987 yılından bu yana toplam 387 milyar metreküplü­k doğalgaz alımı geçekleşti­rmiştir. Bu tablo, enerji alanındaki ilişkileri­mizin her türlü sınamayı geçmiş olduğunun işaretidir. Uzun yıllar sınamalar neticesind­e perçinlene­n Rus dostluğu, her iki tarafın da menfaatind­e sonuçlara vesile olmaktadır. Biz Rusya ile ikili münasebetl­erimizin çerçevesin­i hiçbir zaman diğer ülkelerin taleplerin­e veya dayatmalar­ına göre belirlemed­ik. Daima Rusya ile uzun vadeli işbirliği kurmanın çabası içinde olduk. Hem bölgemizde hem de küresel alanda hakkın, adaletin, barışın teminatı için Rus dostlarımı­zla birlikte çaba gaösterdik.

HEDEF 100 MİLYAR $ n Ortak duruşumuzu­n Suriye’deki çatışmalar­dan kaynaklana­n insani krizin hafifletil­mesinde önemli katkıların­ı gördük. İkili ticaretimi­zi de geliştiriy­oruz. Geçtiğimiz yıl ticaret hacmimizde yüzde 30’luk bir artış sağladık. Hedefimiz 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmaktır.

 ??  ?? Törenin ardından iki lider Yıldız Sarayı Mabeyn Köş kü’nde 1 saat 15 dakika basına kapalı olarak görüşme yaptı.
ERDOĞAN: Rusya ile ilişkileri­mizi dayatmalar­a göre belirlemed­ik
PUTİN: Siyasi irade ve cesareti için Erdoğan’a teşekkür ediyorum
Törenin ardından iki lider Yıldız Sarayı Mabeyn Köş kü’nde 1 saat 15 dakika basına kapalı olarak görüşme yaptı. ERDOĞAN: Rusya ile ilişkileri­mizi dayatmalar­a göre belirlemed­ik PUTİN: Siyasi irade ve cesareti için Erdoğan’a teşekkür ediyorum
 ??  ?? Erdoğan, Putin’e, Alev Alatlı’nın “Aydınlanma Değil, Merhamet! - Gogol’un İzinde 1. Kitap” adlı eserinin Rusça’sını hediye etti.
Erdoğan, Putin’e, Alev Alatlı’nın “Aydınlanma Değil, Merhamet! - Gogol’un İzinde 1. Kitap” adlı eserinin Rusça’sını hediye etti.
 ??  ?? Zeynel YAMAN
Zeynel YAMAN
 ??  ?? Hasan AY
Hasan AY

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye