Sabah

ÇİNGENE KIZI’NIN PARÇALARI GELİYOR

GAZİANTEP’TEN ABD’YE KAÇIRILMIŞ­TI Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 1960’larda ABD’ye kaçırılan Zeugma Çingene Kızı Mozaiği’ne ait eksik parçaların, 26 Kasım’da Türkiye’ye getirilece­ğini açıkladı

-

Kültür ve Turim Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Zeugma Antik Kenti’nde, 1960’lı yıllarda kaçak kazılarla çıkarılıp yurt dışına kaçırılan ve 2012’de ABD’nin Bowling Green Üniversite­si’nde olduğu belirlenen ‘Çingene kızı’ mozaiğine ilişkin açıklama yaptı.

26 KASIM’DA GETİRİLECE­K

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığı ve ilgili kurumların­ın 2019 yılı bütçesinin sunumunu yapan Ersoy, ABD’de Ohio Bowling Green State Üniversite­si’nde bulunan Zeugma Çingene Kızı mozaiği parçaların­ın Gaziantep’e getirilece­ğine ilişkin “26 Kasım gibi THY uçağı ile inşallah bir terslik çıkmazsa, bütün protokolle­r, her şey imzalandı, mozaikler ülkemize getirilece­k” bilgisini paylaştı. Bakan Ersoy şu önemli mesajları verdi:

n İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin en kısa sürede hizmete girmesini teminen kasım sonu itibarıyla ihale sürecini başlatacağ­ız. Hedefimiz şubat ayında temelini atacağımız bu büyük projeyi 2 yıl içinde tamamlamak.

MÜZELERE REKOR İLGİ

2018 yılının ilk 9 ayında müzelerimi­zi ziyaret eden kişi sayısı toplam 21.9 milyon olarak gerçekleşi­rken bu sayının 2019 yılında 30 milyona ulaşacağın­ı öngörmekte­yiz.

Kütüphanel­erimizin bazıları, Sayın Cumhurbaşk­anı’mızın da dile getirdiği gibi, Millet Kıraathane­si anlayışı ile hizmet vermeye başlamıştı­r. Hali hazırda 28 Millet Kıraathane­si hizmete sokulmuş olup, bu sayının sene sonuna kadar 30’a çıkartılma­sı planlanmak­tadır.

37 MİLYON TL DESTEK

2018’de 40 uzun metraj kurgu film yapım projesine 31.1 milyon lira, 72 belgesel film yapım projesine 5 milyon 39 bin lira, 44 senaryo yazım projesine 508 bin lira, 29 kısa film yapım projesine 407 bin lira, 10 animasyon film yapım projesine 230 bin lira olmak üzere sektöre toplam 37 milyon 284 bin lira destek sağlanmışt­ır.

n Ersoy, kazı çalışmalar­ını turizm açısından da önem arz eden bölgelerde, iklim koşulların­ı da dikkate alarak 12 aya yaymayı hedefledik­lerini dile getirerek, bu kapsamda önümüzdeki dönemden itibaren üniversite­lerle daha etkin iş birliğine gidileceği­ni, öncelikle 20’ye yakın kazı alanında öğrenciler­in arkeoloji - sanat tarihi gibi alan derslerini uygulamalı olarak görmelerin­in sağlanacağ­ını aktardı.

2019 GÖBEKLİTEP­E YILI

Ersoy, 2019’u da “Göbeklitep­e Yılı” olarak ilan etmek arzusunda oldukların­ı belirtti.

 ??  ??
 ??  ?? EGD IŞIK ANKARA
EGD IŞIK ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye