Sabah

O ARTIK KOLEJLİ

Otizm tanısı konulan kızı Derin için maddi-manevi müthiş bir yükün altına giren anne İlksen Dinçer Baş, “Şimdi 3’üncü sınıfta ve inanıyorum ki üniversite­yi bitireceği günü göreceğiz” dedi

-

İlksen Dinçer Baş, kızı Derin Gönenç dünyaya gelince mutlulukta­n havalara uçtu. Ancak kısa bir süre sonra hiçbir şeyin yolunda gitmediğin­i farketti. Derin, göz teması kurmuyor, huysuzluk yapıyor, sürekli ağlıyordu. 2 yaşında Derin’e otizm tanısı kondu. Bu hayatların­ın değişme noktası oldu. İşte o yılları Baş şöyle anlatıyor:

‘ŞEHİR DEĞİŞTİRDİ­M’

Ankara’da yaşıyorduk. Eşim orada çalışıyord­u. Kızımın eğitimi için Ankara’dan İstanbul’a geldim. Eşim orada kaldı. Bir süre sonra eşimin kanser olduğunu öğrendim. Tedavi süreci başladı. Ben çevirmendi­m. İşi bırakınca gelirimiz yarıya düştü. Çaresizlik, kaygı, hüzüntü içerisinde­ydim.

‘FARELERLE YAŞADIM’

Derin hayatına nasıl devam edecekti? Eğitimine başladım. Gelirimiz yok. Buna da zengin hastalığı diyorlar. Bodrum katında farelerin cirit attığı bir ev tuttum. Sokaktan eşya toplayıp, evimi döşedim. Yarıya bölünen gelirimizi­n büyük bölümünü çocuğumun eğitimine harcadım. Sonra eşim oradaki evimizi satıp, İstanbul’a yanımıza geldi.

‘İNGİLİZCE ÖĞRENDİ’

Derin, eğitimle kısa bir sürede büyük bir ilerleme kaydetti. İngilizcey­i öğrendi. Devlet okulları kaynaştırm­a sınıfların­a Derin’i alıyorlard­ı ama onun koleje gitmesini istedik. Bu kadar mücadele içinde özel okullar, otiztik çocukları okula almak istemiyor. Diğer çocukların velileri başta itiraz ediyor. Sanki otizm bulaşıcıym­ış gibi davranıyor­lar. Bazı özel okullar kabul ediyor. Sonunda bir özel okul kabul etti çocuğumu. Derin, gittiği okulunu çok seviyor. Uyumlu bir öğrenci. 3’üncü sınıfta ve inanıyorum ki üniversite­yi bitireceği günü göreceğiz. Otizmde eğitim bir beyin ameliyatı gibi. Sadece cerrahi operasyon değil. Eğitimle çocuğun beyni tamamen işlenebili­yor. Derin’in hayatı tamamen değişti. O artık toplumda bir birey.

 ??  ??
 ??  ?? Uzm. Dr. Berksoy
YARIN: RÜZGAR VE EGE, KAYNAŞTIRM­A EĞİTİMİNE GÖLGE ÖĞRETMEN İLE NASIL GİDİYOR. GÖLGE ÖĞRETMENLE­RİN KATKISI NE. AİLE HEKİMLERİ HASTALIĞIN TESPİTİ İÇİN NASIL ÇALIŞIYOR. DEĞİŞTİRİL­MİŞ, ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ OTİZM TARAMASI (M-CHAT) NASIL YAPILIYOR?
Uzm. Dr. Berksoy YARIN: RÜZGAR VE EGE, KAYNAŞTIRM­A EĞİTİMİNE GÖLGE ÖĞRETMEN İLE NASIL GİDİYOR. GÖLGE ÖĞRETMENLE­RİN KATKISI NE. AİLE HEKİMLERİ HASTALIĞIN TESPİTİ İÇİN NASIL ÇALIŞIYOR. DEĞİŞTİRİL­MİŞ, ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ OTİZM TARAMASI (M-CHAT) NASIL YAPILIYOR?
 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. İşeri
Prof. Dr. İşeri
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye