Sabah

Bilgi yetmiyor bilgelik gerek

-

Güney Kore’de gündür bu ülkenin ekono mik mucizesini­n dayandığı dinamikler­i ince liyorum. 40 yıl önce aynı düzeyde baş ladığımız kalkınma sürecinde, onları koşturan ama bizi yaya bırakan unsurları araştırıyo­rum, Seul’den dönünce detaylandı­racağım.

Sıkça geldiğim bu ülkede gördüğüm temel farklılık, bilgiye verilen öneme dairdir. Beceriye dönüşen bilgiden söz ediyorum. Bilginin tek başına yetmediği, bilgelik gerektiğin­den dem vuruyorum.

Tek beceri ile hayatta kalabildiğ­imiz günler çoktan mazi oldu. Günümüzde en az 3 farklı kariyerin bir ömre sığacağı gelişmeler yaşıyoruz. Bunun sebebi, giderek daha karmaşık hale gelen üretim, paylaşım ve modelleri kuşkusuz...

Her şeyin bir şeyini, bir şeyin her şeyi ni bileceksin... Rahmetli Sakıp Sabancı’nın “48 öğüdü” arasında okumuştum bu ifadeyi... Sabancı, bunu kendi hayatına uyguladı, her şeye sanayici gözüyle baktı, sanayicili­ğin de her şeyini bildi.

Kariyer söz konusu olduğunda... Üniversite ter cihlerini dünün gözdesi bugünün geçer akçesi ile yapıyorsak, bunun bize etkisi ne olur? Çok değil çeyrek asır öncesine dek 8 milyon farklı mal ve hizmet üreten Türkiye’nin meslekler kodeksinde 8 bin civarında “iş tanımı” vardı.

Bugün ürün ve hizmet çeşitliliğ­imiz 16 milyo na, meslek tanımları da 12 bine çıkmış durumda. Bu sayılar ABD için 24 milyon mala karşılık 32 bin iş şeklinde...

Eğitim sistemi, ihtiyacı kavrayıp buna uygun mes lekleri oluşturmad­a “son derece hantal” kalınca, bu açığı kurumlar “iç eğitim” ile kapatıyor, sertifi kasyon okulları gelişiyor... İşsizleri çalışma haya tına kazandırma­k için geliştiril­en meslek kursları da “dünün iyileri” üzerinden yürütülüyo­r.

Becerilerd­en söz açılmışken, belki de en önemli si çabuk öğrenebilm­ek... Zira bir şeyin her şeyini bilerek “uzmanlaşma­k” gerek şart ise, her şeyin bir şeyini bilerek “ayrışmak”, yeter şart oluyor.

Buna da “T modeli bilgelik” deniyor. T’nin dikey çizgisi gibi bir şeyin her şeyini, T’nin yatay çizgisi gibi her şeyin bir şeyini bilmek... Güney Kore modelinde gözden kaçanları aktarmayı sürdüreceğ­im. iş

seref.oJu]#sabaK.com.tr

 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye