Sabah

İDO’yu patron batırdı!

- 'LOHN *hN*gR

Son dönemde basiretsiz, beceriksiz, iş bilmez patronları­n savunma mekanizmas­ı kriz söylemi oldu. Borçlarını ödemiyorla­r, ticaret yapmıyorla­r, şir ketleri yönetemiyo­rlar. Sorunca da “dolar arttı, faiz yükseldi, kriz var” diyorlar. Halbuki birçoğunda kazın ayağı öyle anlattıkla­rı gibi değil…

0esela, Akfen-TepeSouter-Sera Ortak Girişim Grubu’na bakın. 10 milyon kişiyi taşıyan İstanbul Deniz Otobüsleri’ni (İDO) 2011’de özelleştir­me ihalesiyle aldılar. Rakamlara bakıyorsun­uz, özelleş tirmeden sonra sürek li zarar etmişler. 2011’de 174 milyon TL, 2013’te 234 milyon TL, 2014’te 65 milyon TL, 2015’te 233 milyon TL, 2016’da 317.4 milyon TL… Keza 2017’de de zarardalar… Şirketi bir tek 2012’de 88 milyon TL kâra geçirmişle­r. Maşallah, ifti har tablosu (!)

Sözüm ona becerikli patronlar ya… Bu tabloyu şimdiye kadar sineye çekmiş ler. Bugün kalkıp iç hat seferlerin­i durduruyor­lar. Algıya da “ekonomik kriz” etiketini yapıştırıy­orlar. Hani “Ülke batıyor, vapur bile çalıştıram­ıyoruz” misali… Yersek tabii… Gerekçeler­ine yazdıkları­nı inceledim. İç hatlardaki fiyat artış taleplerin­in uygun görülmediğ­ini söylüyorla­r. Araştırınc­a, UKOME’den en son 2 ay önce zam aldıkları ortaya çıkıyor.

BUDO’nun Bursa seferleri için bedelsiz iskele tahsis edildiğini, bunun haksız rekabet yarattığın­ı söylüyorla­r. İDO’nun böyle bir imtiyaz hakkı yok, Bursa için de iskelede sadece bir bölüm ayrıldı.

Osmangazi Köprüsü’nü bahane ediyorlar. İDO özelleştir­ilmeden önce köprünün yapılacağı belliydi.

Anlayacağı­nız, neresinden tutsanız elinizde kalıyor.

Durun daha bitmedi… İDO’nun özel leştirme şartnamesi­ni inceledim. Öyle şirketin kafasına göre “Ben oynamı yorum” deme hakkı yok. Belediyeye şirket tarafından hiçbir resmi bildirimde bulunulmad­ı. Şartnameye göre, şirketin sözleşmede yapacağı değişiklik­leri İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile karşılıklı müzakere etmesi gerekir. Ayrıca, seferleri mücbir sebepler dışında aksatırsa, şehir hatlarında sefer yapan deniz vasıtaları­nın araç ve/ veya yolcu kapasitesi üzerinden hesaplanac­ak brüt gelirinin iki katı oranında idare tarafından her sefer için ayrı ayrı para cezası ödemesi gerekiyor. Üstelik, süre uzadıkça miktar yükseliyor. Bugünkü hesaba göre, belediyeni­n İDO’ya günlük 339 bin TL ceza kesme hakkı var. O yüzden maç daha yeni başlıyor.

GLOHN JXQJRU#VDEDK FRP WU SON NOKTA

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye