Sabah

Fiyatınızı söyleyin!

-

Medya, Hürriyet’in röportajcı­sı Ayşe Arman’ın para karşılığı röportaj yaptığını konuşuyor. Meğer “Gazeteci” bu iş için profes yonel menajerlik hizmeti de alıyormuş. Ama 100 bin TL gibi rakamlar röpor taj “müşterisin­e” fazla gelirse, biz zat Ayşe Hanım’ın “pazarlığa” gir diği de oluyormuş. Çoğunlukla da “indirim” yapıyor muş...

Gönlü mü bol dersiniz bilemiyoru­m ama Fatih Altaylı’ya bakacak olursak mes lektaşları­mız arasında bunu bilmeyen de yokmuş

Dün, Sabah’tan Hıncal Uluç, Arman’ın yaptığı işten başlarda eski patronu Aydın Doğan’ın haberdar olmadığını yazdı. Ancak Aydın Bey bir gün duymuş. Duyunca ne mi demiş? Ne diyecek tüccar adam, “Yarısını bize versin devam etsin...” elbette.

Hıncal Abi yazısında, Ahmet Hakan’ın Hürriyet’teki köşesinde yap tığı “yatak reklamına” da değinerek, mevzuun Ayşe Arman’la sınırlı olmadı ğının altını çiziyordu.

Ancak mesele sadece ticari alan la, markalarla, vergiden kaçırı lan kazançla sınırlı değil. Düşünün bu isimler, siyasi içerikli röportajla­r yapıyor, yazılar yazıyor. Acaba bunların “hediyesi” neydi?

Kanaat önderi pozlarında ülke nin geleceğiyl­e ilgili siyasi önermeler de bulunurken söyledikle­rinin ne kadarı kendi fikirleri, ne kadarı “reklam dı?”

“Kahroldukl­arı”, gözyaşı döktükle ri satırlarda­n hangisi gerçek, hangisi “rol icabıydı?”

Evet, gazetecili­kte, televizyon­culuk ta “Advertoria­l” diye bir kavram var. Reklamı haber metninin içine gömü yorsunuz, yediriyors­unuz. Ancak bunu, okura, seyirciye söylemek zorundasın­ız.

Aksi takdirde onları kandırmış, yalan söylemiş, mesleğiniz­in size kamu adına tanıdığı “yetkiyi” kötüye kul lanmış olursunuz.

O halde, gazetecili­klerinin ne kadar ettiğini reklamdan, avanta dan geçinerek gösteren bu arkadaşla ra köşelerine etiket koyma zorunlulu ğu getirilmel­i.

Bu arada iddialara konu olan isim ler, geriye dönük olarak hangi yazıdan, hangi röportajda­n ne kadar aldıkla rını da açıklamak zorundalar.

Zira kritik süreçlerde, bu “gazeteci leri” takip ederek kararlar alan, siya si güzergâhla­rını belirleyen okurlar eminim ki kendilerin­i fena halde kan dırılmış hissediyor­lar. Ne kadar kek lendikleri­ni bilmek onların da hakkı.

mHlLK alWLQoN#VaEaK Fom WU 606 0$ \a] ·\H J|QGHU )aNV7/ 0+

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye