Sabah

Hangi doktor, hangi hastane?

-

eni yapılan yasal düzenleme ile terör örgütleriy­le iltisaklar­ı oldu ğu düşünülen bazı vekiller bay ram yaptı. Ancak işin aslı tam öyle değil; anlatayım.

. Öncelikle çıkan yasa ile terör suçu sabit doktorlar için değişen hiç bir şey yok. FETÖ veya PKK ve diğerle ri, şayet terör örgütü sempatizan­ı veya destekçisi olduğunuz kesinleşir­se, devlet veya özel hiçbir yerde çalı şamazsınız.

. Güvenlik soruşturma sı, hüküm değil dir. Devletin güvenlik ve istih barat kurumları nın bir kişiye dair bazı bulgularda­n yola çıkarak oluş turduğu kanaattir. Dolayısıyl­a devle tin hukuki olarak bu kişileri dışlama hakkı var. Ancak özel işletmeler için yeni bir kanun çıkarılma dıkça bu geçerli değil.

. Düzenleme getirilen kısım da hükümlüler­i değil, güvenlik soruşturma sından olumlu görüş almamışlar­ı kapsı yor. Mevcut yasaya göre, tıp fakültesi ni bitiren her doktor adayı, diplomasın­ı almadan önce zorunlu hizmet yapmak durumunda. Aksi halde diplomasın­ı alamaz. Ancak devlet, güvenlik soruş turmasında­n olumlu sonuç almamış kişilerin zorunlu hizmet yapmasını iste miyor. Zira örneğin PKK iltisakınd­an şüphenilen bir doktoru, PKK’nın daha etkin olduğu bir yere göndermek iste miyor. Şayet bu kişiler dava açarlarsa da, haklarında somut delil olmadığı için anında diplomalar­ını almaya hak kaza nıyorlar. Bu sebeple, yeni çıkan yasay la, güvenlik soruşturma­sından geçme miş doktor adaylarını­n maaş almadan, zorunlu hizmet dönemi bitene kadar 450 gün bekletilme­si sağlanıyor. Ondan sonrasında­ysa, yine mevcut yasaya göre devlette değil, sadece özel kurum larda iş bulabiliyo­rlar. Tekrar edelim: Hakkında somut delil olanlar zaten kanunen doktorluk yapamıyor.

. Geldik mevzunun bam teli ne: Güvenlik soruşturma­sından olum lu geçemeyen doktorları­n kanunen SGK anlaşmalı özel sağlık kurumların da çalışmasın­ın önünde bir engel yok. Ancak SGK’nın onlarla çalışmamas­ı nın önünde de bir engel yok. Çünkü özel hukuka tabi olan SGK, sadece has tanelerle değil, o hastaneler­de çalışan doktorlarl­a da tek tek anlaşma yapı yor. Şayet SGK, bir doktorla çalışmama kararı alırsa, söz konusu doktorun çalış tığı hastane o doktorun yaptığı hiçbir işlemle alakalı ödeme talep edemiyor.

Oldukça karmaşık bir yasal mese le olduğu için ancak bu kadar özetle yebildim. Son kertede özel hastane ler üzerinde de şüphe oluşmaması için ve şeffaflık adına hastaların bu konu da bilgilendi­rilmesi gerektiğin­e dair de bir yasal düzenlemey­e ihtiyaç olduğunu düşünüyoru­m.

hilal.kaplan@sabah.com.tr SMS: HKA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye