Sabah

KAVALA’NIN İPİ Avrupa’nın elinde

-

Kenan KIRAN

Gezi kalkışması­nın finansörlü­ğünü yürüttüğü iddia edilen Anadolu Kültür A.Ş’nin Yönetim

Kurulu Başkanı Osman Kavala, savcılığa verdiği ifadede şirket gelirlerin­in nereden geldiğine dair açıklamala­r yaptı. Kavala’nın, gazeteci ve televizyon­cuların, başkanı olduğu Açık Toplum Vakfı üzerinden fonladığı, vakfın da bu finansmanı “Avrupa Birliği” adı altında sağladığı ortaya çıktı.

‘GÜDÜMLÜ TV’ İTİRAFI

Soruşturma kapsamında; Osman Kavala’nın, FETÖ’nün medya yapılanmas­ında yer aldığı gerekçesiy­le hakkında yakalama kararı bulunan Hasan Cemal ve PKK’nın yayın organı olmakla itham edilen İMC TV’de sunuculuk yapan Banu Güven’i kurulacak medya yapılanmas­ı için Açık Toplum Vakfı’na yönlendird­iği tespit edildi.

Osman Kavala, savcıya verdiği ifadede, “Gezi olaylarını­n ardından gazetecile­r, dijital ortamda çalışacak yeni bir haber kanalı kurmak istedi, Banu Güven’le parayı Açık Toplum Vakfı üzerinden almak gerektiği hususunda konuştum” ifadelerin­i kullandı.

PARA VAKIF ÜZERİNDEN...

Kavala’ya, PKK’nın yayın organı olmakla itham edilen İMC TV’de sunuculuk yapan Banu Güven’le 24 Temmuz 2013 tarihinde telefonda yaptığı görüşme de soruldu. Kavala’nın, söz konusu telefon görüşmesin­de Güven’e Avrupa’dan para alabilmek için yeni bir şirket kurulması gerektiğin­i ancak yeni kurulan bir şirkete AB tarafından para verilemeye­ceği, bu parayı Açık Toplum Vakfı üzerinden almak gerektiğin­i ifade ediyor.

Kavala, “Banu Güven isimli şahısla olan irtibatını­z nedir? Avrupa Birliği üzerinden talep edilen ve çeşitli vakıflar üzerinden aktarılmas­ı planlanan finansal destek ne amaçla talep edilmekted­ir?” sorusuna da “Bu görüşme bana aittir” yanıtını verdi.

PARA İÇİN ALMAN MAYER’E...

Kavala’ya haber kanalı için yabancı uyruklu bir şahıs ile kurulan iliteşim de soruldu.

Bu görüşmeyi de kabul eden Kavala, bu kişinin “Türkiye’de sivil toplum kuruluşlar­ını destekleye­n Alman uyruklu ve Türkiye’de ofisi olan Frederick Ebert Vakfı’nın temsilcisi olduğunu söyledi.

 ??  ?? SABAH
SABAH
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye