Sabah

TERCIHTE hCRET .$<*,6,

YÖK’ün yaptığı anket sonuçların­a göre 4 bine yakın aday vakıf üniversite­lerinin ücretlerin­i yüksek bulduğu için kazandığı bölümlere kayıt yaptırmakt­an vazgeçti

-

Kurulu’nca (YÖK) baraj puanı geçmesine rağmen tercihte bulunmayan 31 binin üzerinde üniversite adayının katılımıyl­a anket yapıldı. Bu yıl bir vakıf üniversite­sini kazanmasın­a rağmen tercih yapmayan 4 binin üzerinde adayın en büyük kaygısının “ücretler” olduğu ortaya çıktı. Ankete katılanlar­ın yüzde 42,69’u “öğrenim ücretlerin­in yüksek olması” olması nedeniyle vakıf üniversite­lerini tercih etmedi. Öte yandan anket, adayların tercih aşamasında­ki belirleyic­i en önemli faktörün “mezuniyet sonrası iş bulma” imkânı olduğunu ortaya koydu. Adayların yüzde 26’sı tercih edeceği bölümün istihdam imkânını, yüzde 18’i üniversite­nin bulunduğu ili, yüzde 16’sı ise ilgili bölümün taban puanını göz önünde bulundurar­ak tercihleri­ni planladı.

KKTC’DE KAYGI YAŞAM GİDERLERİ

Bu yıl KKTC’de bir üniversite kazanıp kayıt yaptırmaya­n öğrenci sayısı 919’du. KKTC’de başta tıp olmak üzere birçok gözde bölüm boş kaldı. Tercih kullanmaya­n adayların yüzde 34,32’si “KKTC’ye ulaşım ve KKTC’de yaşam giderlerin­in fazla olması”, yüzde 31,48’i “öğrenim ücretlerin­in yüksek olması”, yüzde 10,49’u “Eğitimin kalitesiyl­e ilgili kaygılar” nedeniyle KKTC üniversite­lerini tercih etmedi.

YÜZDE 31’İ KENDİNİ DENEDİ

Ceyda KARAASLAN

Adayların yüzde 69’u, 2018-YKS’ye üniversite­ye yerleşme hedefi ile yüzde 31’i ise kendini denemek için girdi. Lisans programlar­ını tercih edebilmek için gerekli olan baraj puanını aşmasına rağmen, tercih yapmayan adaylardan anket çalışmasın­a katılanlar­ın yüzde 51’i sınava ilk defa girerken, yüzde 24’ü ikinci defa, yüzde 25’i ise üçüncü defa girdi. Rama]an ArVlan (Mardin-Midyat Doğançay İlkokulu, Sınıf Öğretmeni):

Dezavantaj­lı çocuklara okulu sevdirmek için filmlere konu olacak projeler yürüten Rama zan öğretmen, bağımlılık­la mücadele eden öğrenciler­i ni hayata bağladı. Gönüllü antrenörlü­k yapan Ramazan öğretmenin öğrenciler­i başarıdan başarıya koşuyor

Mehtap Bilen (Sınıf Öğretmeni): 21 yıllık meslek haya tını Mardin’de sürdürüyor. Doktor, mühendis, eğitimci yetiştiren Mehtap öğretmen, okula gidemeyen kız çocuk larını okula devamların­ı sağlarken, dezavantaj­lı çocukların eğitimi için özel mesai harcadı. Suriyeli öğrenciler­in Türkçe öğrenmesi için gönüllü kurslar verdi. Yetim öğrenciler­ine anne babası gibi eğitim hayatları boyunca sahip çıkmasıyla tanınıyor.

 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye