Sabah

PISI BALIĞI GERI DÖNDÜ

Edirne Enez’de martta yaşanan cinayetin ardından bölgeye gırgır ve trol gemileri girmiyor. Bu durum deniz tabanındak­i tahribatı azaltınca, iri boyutlarda görülmeyen pisi balıkları geri döndü

-

TSABAH

ürkiye’nin en temiz körfezi olan Saros’da balıkçılık konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Enez Limanı’na marttan bu yana gırgır ve trol gemileri alınmıyor. Gırgır ve trol gemilerind­e çalışan 2 kişinin martta Enez’de bir cinayet olayına karışmalar­ı sonucu, bölge halkı Ege kıyılarınd­an gelen bu gemileri istemedi. Eylemlere dönüşen bu olaydan sonra gırgır ve trol gemileri Enez Limanı’na alınmamaya başlandı. Gemiler bölgeye gelmeyince deniz tabanındak­i tahribat azaldı. Tahribat azalınca da soyu azalan ve ender görülen balık türleri, Enezli balıkçılar tarafından avlanmaya başlandı. Bu türler arasında pisi, minekop, sarıağız (akrenoz), tekir, barbunya, dil, mezgit (mırlan) balığının yanı sıra karides de iri ve bol miktarda görülmeye başlandı. Enez Avcılar Derneği Başkanı Yalçın Bitikli, bu gelişmeyi sevindiric­i bir durum olarak niteleyere­k, “Bölgemizde 8 aydır deniz tabanında tahribat yaşanmıyor. Bu nedenle 15-20 yıldır görmediğim­iz balık türleri ağalarımız­a takılmaya başladı. Olta balıkçılar­ı bile bu türleri bol miktarda avlayabili­yor. Özellikle pisi balıkları bol miktarda görülmeye başladı. Ben 20 yıl önce 2-3 kilo arasında pisi balığı tuttuğumu hatırlıyor­um. Yaşanan cinayet olayının ardından bölgemize trol ve gırgır gemileri girmiyor. Enez, Sultaniçe ve Yayla limanların­a bu gemiler alınmıyor. Bölge halkı bu gemilere çok tepkili. Zaman zaman kıyılarımı­za gelip demirliyor­lar ama maddi anlamda kurtarmadı­ğı için rağbet göstermiyo­rlar. Başta Edirne Valiliği ve Enez Kaymakamlı­ğı’na katkıların­dan dolayı çok teşekkür ediyoruz” dedi. Enezli Balıkçı Ali Osman Durmaz ise, balık çeşitliliğ­inde ciddi bir artış olduğunu belirterek, “8 aylık sürede bu artışın ardından, daha fazla artış bekliyoruz” diye konuştu. Enez Su Ürünleri Kooperatif­i çalışanı Gökhan Çekiç ise özellikle minekop ve pisi balıkların­da ciddi bir artış olduğunu söylüyor.

 ??  ?? PİSİ, yeterli miktarda yiyecek buldukları kumlu tabanların­da deniz balık yaşayan yassı türü. Unla tavada pişirilen pisi balığı bir beyaz ete lezzetli sahip.
PİSİ, yeterli miktarda yiyecek buldukları kumlu tabanların­da deniz balık yaşayan yassı türü. Unla tavada pişirilen pisi balığı bir beyaz ete lezzetli sahip.
 ??  ?? Avcılar, bolluk tan memnun.
Avcılar, bolluk tan memnun.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye