Sabah

2019 sonrası için dikkat edilecek oyun!

- Okan MÜDERRİSOĞ­LU

5 Temmuz hain darbe girişimind­en sonra memleketin istiklali ve istikbali için AK Parti ile MHP arasında tesis edilen işbirliğin­in zamanla Cumhur İttifakı’na dönüşmesi, sistemik risklerin bertaraf edilmesi adına hayati sonuçlar verdi. Her ortaklaşma­da olabileceğ­i gibi zamanla usul ve esasa etki eden faktör ve aktörler de devreye girdi. MHP’deki “Bize üst Ser deden yaklaşılıy­or” hissi, içi iyi doldurulam­amış af önerisi, andımız farklılaşm­ası, emeklilikt­e yaşa takılanlar konusu... Bütün bunlar yetmiyor gibi AK Parti içinde “<erel seçimlerde 0+3 ile işbirliğin­e karşı çıkanlar Yar” iddiası, Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ’ın alt kimlik analizine tabi tutulması da işin tuzu biberi oldu. İki partinin yollarının ayrıldığı sanılırken perde arkası diplomasin­in kapısı açık tutuldu. Arabulucul­ar bile rol aldı. Tek önşart, davetin AK Parti’den gelmesi idi, o da gerçekleşt­i.

Doğrusu bu dönemde AK Parti içindeki bir grubun “0+3 yerine Kürt seçmen tabanı na y|nelme” tartışması da örtülü biçimde sürdü. MHP Genel Başkanı 'eYlet BaKçeli’nin de gerek bu iç nabzı tutma gerekse ABD ile görüşmeler­in stratejik detayların­ı öğrenme çabası hız kesmedi.

Lakin gelinen noktada... n 31 Mart 2019 seçimlerin­in, 24 Haziran 2018 seçimleri ile orantılı ve uyumlu sonuçlar üretmesini­n önemini AK Parti ve MHP’nin sağduyulu merkezleri kabul etti.

n Artık vakit de daraldı. Duygusallı­ğın değil mantığın gereği ağır bastı.

n İstanbul ve Ankara gibi seçim sonuçların­a doğrudan etki eden merkezlerd­e sıkıntı yaşanması halinde Cumhurbaşk­anlığı Hükümet Sistemi’nin tartışmaya açılabilec­eğinin altı çizildi.

n CHP- İYİ Parti- HDP ve Saadet’in adam ve alan paylaşılma­sına dayalı, ilkesellik içermeyen ve sadece AK Parti karşıtlığı­nda biçimlenen ittifakını­n, üst akıl destekli bir proje olduğu kesinleşti.

n AK Parti’deki analizlerd­e, MHP’nin ısrarcı olduğu illerde aday gösterilme­mesi halinde, seçmenin tepkiselli­kle hareket edebileceğ­i ve sıcak baktığı alternatif adaya yönelebile­ceği görüldü.

n MHP’nin Ankara ve İstanbul’da, AK Parti’nin ise Bahçeli’nin seçim bölgesi olan Osmaniye’de ve tabanda uzlaşma sağlanabil­ecek bir ilde daha (Isparta gibi) aday çıkarmamas­ı seçeneği öne çıktı.

+eSsinden müKi mi... Cumhurbaşk­anı 7ayyiS Erdoğan’ın da dediği gibi... 2019 yerel seçim eşiği aşıldığınd­a Türkiye’nin önünde, yeni sistemle etkin icraat yapılabile­ceği ve büyük sınamalara karşı koyabilece­ği 4 yıllık fırsat penceresi açılıyor. Son çırpınış içindeki tüm muhalif odaklar ise sandığı manipüle etmek için elinden geleni ardına koymayacağ­ını belli ediyor. İşte dikkat edil mesi gereken oyun bu

okan.muderrisog­lu#sabaK.com.tr SMS OM yaz 122’ye gönder. (1. 0 TL) MH 1 Iacebook.com/okanmuderr­isoglu

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye