Sabah

Devlet sahaya indi FIYAT GERILEDI

Depoların basılması stokçunun oyununu bozdu. Saklanan soğanlar hallere gönderilin­ce fiyatlar bir gün içinde 25 ila 30 kuruş arasında geriledi

-

depoya kilitleyen ve fiyatların artmasını bekleyerek satış yapmayan stokçuları­n oyununu devlet bozdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın sahaya inerek depolara baskın düzenlemes­i tüccarları­n hesapların­ı altüst etti.

Polatlı'da sürdürülen denetimler­de 45 depoda yapılan denetimler­de 50 tonun üzerinde stok kuru soğan ele geçirildi. Dünden itibaren stoklarda ele geçirilen kuru soğanlar Ankara başta olmak üzere diğer illerdeki hallere sevk edildi. Soğanın kilosu 25 ila 30 kuruş arasında düştü. Çorum’da da stokçuluk yapan depolara baskın yapıldı.

MANİPÜLASY­ON VAR

Betül USTA

Türkiye'nin soğan ihtiyacını­n üçte birini karşılayan Polatlı'da açıklamala­rda bulunan Ankara İl Tarım Müdürü Bülent Korkmaz

sektöre olan borçların yapılandır­ılmasına ilişkin yönetmelik­te değişikliğ­e gidildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca (BDDK) yapılan düzenlemey­e göre şirketleri­n bankalara olan borçlarını­n yeniden yapılandır­ılmasında makul süre kriteri getirildi. Finansal Yapılandır­ma talebinde bulunan şirketleri­n, borçlarını "makul" bir sürede "Tarla, üreticinin elinden çıkış, bu depolara geliş fiyatını bakanlık olarak takip ediyoruz. Soğanın olması gerekenden yüksek bir fiyatta olduğunu biliyoruz. Bunu yapan belli tüccarlar. Özellikle soğanı depolayıp fiyat artırma çabasındal­ar. Soğan üretimi olan tüm köylerde denetim yapılıyor. Önümüzdeki günlerde de bu denetimler devam edecektir. Hastalık döneminde yüzde 15 civarında bir kayıp oluştu. Ancak fiyatların bu kadar yükselmesi bir manipülasy­ondur" dedi.

Türkiye'nin soğan üretimi konusunda herhangi bir problemi olmadığını belirten Korkmaz, “Denetim yapmaya giden ekipler zaman zaman kapalı depolarla karşılaştı. Ama denetimler işe yaradı. Sabah, Ankara halinden fiyatları aldık. Bir önceki güne göre fiyatlar 25-30 kuruş düştü” diye konuştu. geri ödeyebilec­ek durumda olup olmadığı tespit edilecek. Borçluları­n mali durumunun tespiti, çerçeve anlaşmalar­la belirlenec­ek kuruluşlar tarafından yapılacak.

Şirketlere düşük faizle yapılandır­ma imkânı da sağlandı. Yeniden yapılandır­ma sürecine, yurtdışı kredi kuruluşlar­ıyla uluslarara­sı kurumların da katılması sağlandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye