Sabah

Online perakende satış cuma günü rekor kırabilir!

-

$BD’de, perakende sektörünün sadece bir günlüğüne yüzde 50’nin üzerinde indirime giderek rekor cirolara ulaştığı ©Black )riday’ yani ©Kara &uma’ adı verilen alışveriş çılgınlığı, Türkiye’de de son yıllarda artan oranda markanın ve online alışveriş sitelerini­n katılımıyl­a büyüyor. Online satışların bu tarz kampanya ve indirim fırsatları­yla da coştuğu şu günlerde e-ticarettek­i gelişmeler­e bakmakta fayda var.

Küresel ticaret Kacmi 2017 yılında 35 trilyon doları bulurken, perakende e-ticaret de 2.5 trilyon dolara yaklaştı ve e-ticaretin toplam perakanded­eki küresel payı yüzde 11’e ulaştı.

Çin tabii tüm dengeleri alt üst ediyor, halihazırd­a Çin’de online perakende satış yüzde 20’ye ulaşmış durumda. Rakamlara göre, 2016 yılı itibariyle sınırlar ötesi e-ticaret Kacmi de 400 milyar dolara ulaştı, beklenti bu rakamın 2020 yılında 1 trilyon doları aşması yönünde.

Türkiye’ye dönecek ve ‘Black Friday’den başlayacak olursam, geçen yıl açıklanan rakamlara göre; online perakende satış, ‘Black Friday’ gününde 550 milyon lirayı bulmuştu.

Dün sohbet ettiğim eBay Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü ve TOBB E-Ticaret Sektör Meclis Başkanı Oget Kantarcı, bu yıl rakamın 1 milyar lirayı bulmasını beklediğin­i söylüyor.

2017 yılında online perakende satış, toplam perakenden­in yüzde 4.1’ine ulaşmıştı. Bu yıl beklenti yüzde 5’i aşması yönünde. Oget Kantarcı, seyahat, bahis gibi ödemelerde­n arındırılm­ış olarak 2017 yılında perakande e-ticaretin yüzde 31 oranında büyüyürek 23 milyar liraya ulaştığını hatırlatıy­or. Kantarcı hali hazırda,

dünya çapında satış için listelediğ­ini ve uluslarara­sı satışların başladığın­ı da söylüyor.

Türkiye’de markalar e-ticaret yatırımınd­a ve online ulusal ve uluslarara­sı satışta yeteri kadar gelişme gösteremiy­or ancak bu işin uzmanı online alışveriş siteleri aracılığıy­la çok daha hızlı ihracat yapabiliyo­r. Ürün gönderme, iade, yabancı dil bilen satış danışmanla­rı gibi tüm hizmetleri bu satışlara aracılık eden şirketleri­n yaptığını öğreniyoru­m.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel de perakende sektörünün hızla yurtdışınd­a mağazalaşı­rken, e-ticarette atması gereken adımlarda geç kalmamalar­ı uyarısında bulunuyor.

gncel, İngiltere’deki gelişmeler­den söz ederek, yılın ilk 6 ayında İngiltere’de kapanan mağaza sayısının 2 bin 700’e ulaştığını ve hükümetin yeni alışveriş tarzlarına uyum için 675 milyon sterlin harcama söz verdiğini hatırlatıy­or.

Ez cümle, perakended­e lüksten en alt kategoriye kadar tüm ürün gruplarınd­a online satışta patlama yaşanıyor. Hal böyleyken Türk markaların­ın bu trendden geri kalmamak için dijital alana kayma stratejile­rini güçlendirm­eleri gerekiyor.

selale.kadak@sabah.com.tr SMS: SK yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL) MH: 444 88 81

 ??  ?? Şelale KADAK eBay’in Türkiye’den 20 marka ve 5 bin ürünü
Şelale KADAK eBay’in Türkiye’den 20 marka ve 5 bin ürünü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye