Sabah

Milyonlar borçtan kurtuluyor

-

Altı yıl önce başlayan Genel Sağlık Sigortası sistemi ilk başlarda uygulanan aylık 300 liraları bulan üçlü prim yüzünden vatandaşı borçlu duruma düşürmüştü. Önce üçlü prim yapısı değiştiril­di. 2017’de ayda 53 lira ödeyen biri sağlık hizmetleri­nden ücretsiz yararlanır hale geldi. Bu para bu yıl için 60.89 TL’ye çıktı. Fakat geçmiş borçlar yüzünden birçok vatandaş hâlâ zor durumda. Artık bu borçlardan kurtulma yolu açıldı.

1) Kimler kapsam dışında? Herhangi bir işte sigortalı çalışanlar, Bağ- Kur’lular, memurlar, emekliler, işsizlik maaşı alanlar, 65 yaş aylığı alanlar, isteğe bağlı sigorta ödeyenler, bakmakla yükümlü olunan kişiler.

Bir işte çalışmayan 18 yaşından büyük kişiler, lisede 20 üniversite­de 25 yaşın üzerindeki­ler her ay GSS primi ödemek zorunda. Ödemeyenle­r için borç birikiyor.

Sigorta borcu biriken milyonlarc­a vatandaş 30 Kasım’a kadar başvurduğu­nda borçları aylık 60 liraya güncellene­cek ve düşecek. Geliri düşük olanların tüm borcu silinecek. İşte detaylar...

Nisan 2018 öncesi prim borcu olanlar 31 Aralık’a kadar borçlarını ödemeleri halinde gecikme faizi ve gecikme zammı ödemeyecek.

6) Gelir testi yaptırılma­zsa ne olur? Genel sağlık sigortası primi ödememek için gelir testi yaptırmak gerekiyor. Geliriniz asgari ücretin üçte birinden çok ise ayda 60.89 lira ödeyerek kendiniz ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukların­ız için ücretsiz sağlık hizmeti alabilecek­siniz. yükümlü oldukları eş ve çocukları da faydalanac­ak.

n

Geliri asgari ücretin 3’te 1’inden az çıkanların primini Hazine ödeyecek. Geliri asgari ücretin 3’te 1’inden fazla olanlar için aylık 53.33 lira üzerinden borcu güncellene­cek, faizler silinecek. Son ödeme tarihi 31 Aralık 2018.

n

Geliri asgari ücretin 3’te 1’inden az çıkanların primini Hazine ödeyecek. Asgari ücretin 3’te 1’inden fazla olanlar için 1 Ocak 2018’e kadar 53.33TL, sonrası için ise aylık 60.89 lira üzerinden borcu hesaplanac­ak.

 ??  ?? )aruk ERDEM
)aruk ERDEM
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye