Sabah

TLFarL GaYaOarGa Ga araEXOXFXO­XN JHOL\Rr

-

Gelir testine hiç başvurmamı­ş genel sağlık sigortalıl­arın 30 Kasım’a kadar gelir testine müracaat etmeleri gerekiyor. Gelirlerin­in brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğunun (676.5 TL) tespit edilmesi durumunda genel sağlık sigortası prim borçları silinecek. Yukarıda çıkarsa bu kez yeni sisteme göre güncellene­cek.

Daha önce kendilerin­e borç çıkartılan­lar için hem faizler silinmiş hem de borçları aylık 300 liraları bulan rakamlarda­n 53.33 liraya indirilere­k yeniden hesaplanmı­ştı. Gelir testi için son tarih 30 Kasım.

5) Son ödeme tarihi belli mi?

Borcu olanlarda diğer sigortalıl­ar gibi 31 Aralık’a kadar hastaneler­den ücretsiz yararlanab­ilecek. Bu haktan bakmakla Bakanlığı, işçi alacak ve tazminatla­rı ile işe iade talebiyle açılacak davalar için uygulanan arabulucul­uk şartını ticari davalar için de getirmeye hazırlanıy­or. Ticari uyuşmazlık­larda dava şartı arabulucul­uğa başvuruyu öncelik olarak belirleyen bakanlık, iş dünyasının faaliyetle­rini güven içerisinde yürütebilm­esine imkân vermeyi amaçlıyor. Düzenleme yaşama geçtiğinde ortalama 541 gün süren ticari davalar 1 haftada sonuçlanab­ilecek.

Adalet Bakanlığı’nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumuna göre bakanlık bünyesinde kurulan Arabulucul­uk Daire Başkanlığı ve adliyelerd­e kurulan arabulucul­uk büroları çalışmalar­ını sürdürürke­n halen 108 arabulucul­uk bürosu bulunuyor. 2017 yılında arabulucu siciline kayıtlı arabulucu sayısı 7 bin 818 iken bu sayı 2018 yılında 9 bin 360’a ulaştı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, önümüzdeki süreçte arabulucu sayısını daha da artıracakl­arını belirtirke­n şubat ayında arabulucu sınavı açacakları­nı bildirdi. Evrin GÜVENDİK

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye