Sabah

Uzlaşma kültürü siyasi ittifaklar­ı mümkün kılıyor

-

0 milyonu aşkın ve birbirine ben zemeyen insanları bir arada tutan tek şey herhalde aynı dev letin vatandaşı olmak değildir. İki kişi bir araya gelip dünü ve bugünü tartış tıkları zaman, onları ayıran değil bir leştiren öğelerin daha çok olduğunu hemen görürler. Siyasi görüş farklarını bu ortak yanlar geride bırakır.

İttifaklar sonrasında

Aslında bu uzlaşma kültürü nün en fazla ihti yaç duyuldu ğu alan siyasettir. Ama nedense siyaset dünya mız bizi birbiri mizden ayıran ve hatta birbirimi ze düşman kılan BAŞYAZI özellikler­imizi ön planda tutmakta. Seçim dönemlerin deki zorunlu ittifaklar­ın etkinliği biter bitmez, dünün ortakları birbirleri­yle kavgaya başlıyorla­r.

Kavga konusu üretimi

Toplumun derin katlarına da inen bu kavganın devam etmesi için, belir li odaklar sürekli kavga konuları üret mekteler. Örneğin Atatürk’e karşı his sedilenler­in farklı olması üzerinden sürdürülen kavga, bitmek tükenmek bitmeden yıllardır sürdürülüy­or. Etnik kökenlerin farklılığı­nı zenginlik değil de kavga konusu olarak değerlendi­renler de, siyasette etkililer...

Erdoğan ve Bahçeli

Dün Cumhurbaşk­anı Erdoğan’la MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin buluşmalar­ı öncesinde yorum yapan lara dikkat ettim. Onlar da, Erdoğan ile Bahçeli’nin ve AK Parti ile MHP’nin görüş ayrılıları­nın somutlaştı­ğı noktala rı vurgulamak­taydılar. Öğrenci andı bu arada sık sık hatırlatıl­maktaydı.

Ortak yanlar

Oysa dün Erdoğan ile Bahçeli’yi bir araya getirenler, onların ortak görüşte birleştikl­eri noktalardı. HDP’nin CHP ile birleşip Kandil’in ufkunu Batı kentlerine de yayması ya da FETÖ’nün etkisindek­i siyasetçil­e rin yeni 15 Temmuzlara çanak tutma ları gibi konular Erdoğan ile Bahçeli’yi birleştiri­yordu... Zaten onlar da ortak görüşte oldukları konuları ön plana alarak Cumhur İttifakı’nı devam ettire ceklerdi.

Uzlaşma kültürünün sade siyaset te değil toplum katlarında da etkin olması, ruh sağlığımız­ı güçlendire­cek tir. Nefret ve öfke, gündemden çıkar tılmalıdır.

 ??  ?? MeKPet BARLA6
MeKPet BARLA6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye