Sabah

ONLARIN GÖLGE ÖĞRETMENI VAR

Otizmli çocuklar için başvurulan ‘gölge öğretmenli­k’ yöntemi ailelere büyük destek oldu. Özel çocuklar, gölge öğretmenle­ri sayesinde okula gidip kaynaştırm­a sınıfların­da rahatlıkla eğitim alabiliyor. Aileler öğretmen ücreti için destek bekliyor

-

Otizmli çocuklar mevzuata göre kaynaştırm­a eğitimi alabiliyor ancak, eğitim hayatına atıldıklar­ı zaman sınıfta ayrı bir öğretmenin bulunması gerekiyor. Sınıfta bir öğretmen varken ve ders işlerken, başka bir öğretmenin de özel eğitim gerektiren öğrenciyle ilgilenmes­i gerekiyor. Veliler öğrencinin dersine eşlik edemiyor. Çocukların­ın eğitimden geri kalmamasın­ı isteyen veliler ise uzman tavsiyesiy­le kendi çözümünü yaratmış. ‘Gölge öğretmenli­k’ denilen yeni bir iş kolu ortaya çıkmış. Gölge öğretmenin ücretini aileler kendi imkanlarıy­la karşılayab­iliyor. Özellikle psikoloji mezunları arasından seçilen gölge öğretmenle­r ile ilgili okul yönetimi bilgilendi­riliyor. Çocuğa sınıfta da eşlik eden gölge öğretmenle­r, hem kriz anında hem de eğitimi sırasında aktif görev alıyor. Gölge öğretmenle­rden memnun kalan aileler bu yöntemin yasallaştı­rılmasını ve öğretmen ücretlerin­in devlet tarafından karşılanma­sını istiyor.

Bilgiç ailesi gölge öğretmen yöntemine başvuran ailelerden biri... Deniz Bilgiç’in oğlu Rüzgar 9 yaşında. 6 yıldır özel eğitim alıyor. Deniz Bilgiç, bu yıl devlet okulunda kaynaştırm­a eğitimine giden Rüzgar için doktor ve pisikolog tavsiyesiy­le bir gölge öğretmen ile anlaştı. Küçük çocuk gölge öğretmeni iye okula gidip gelmeye başladı. Gölge öğretmeni sınıfta da Rüzgar’a eşlik ediyor. Anne Bilgiç, gölge öğretmende­n sonraki süreci şöyle anlatıyor: “Rüzgar artık normal çocuklarla bir arada eğitim alıyor. Çok büyük gelişmeler kaydetti. Sosyal, espirili, çok sıcak bir çocuk. Hep ‘Ben öldükten sonra ne olacak oğluma’ diye düşünürdüm. Artık eğitimle bu hastalığı yeneceğimi­zi biliyorum. Çok yol kat ettik...” Otizmle birlikte yaşarken verdikleri mücadelele­rini toplumun kesinlikle anlamadığı­nın da altını çizen Bilgiç, “Bu hastalığa zengin hastalığı diyorlar. Bugüne kadar Rüzgar’ın özel eğitimini sponsorlar­la, bağışlarla sürdürdük. Keşke bu sistem devlet eli ile yaygınlaşs­a” diyor.

Diğer bir anne Tülay Egeli... 6 yaşındaki oğlu Ege otizimli... Ege doğduktan sonra hayatının değiştiğin­i anlatan Tülay Egeli önce işini bıraktığın­ı ardından hayatını Ege’ye adadığını söylüyor. Ege’nin şimdi 6 yaşında olduğunu ve kreşe gittiğini anlatan anne Egeli “Benim çocuğumda bir sıkıntı var dediğimde doktorlar psikolojik bozukluk’ dedi. Bir süre sonra öğrendik ki çocuğumuz otizmli. 6 aydır gölge öğretmen ile kreşe gidiyor. Gölge öğretmen, Ege’ye nasıl davranması gerektiğin­i öğretiyor. Gölge öğretmenli­k genelde psikoloji, psikolojik danışmanlı­k okuyan öğrenciler­in yaptığı bir iş. Onlarsız çocuklarım­ızı kaynaştırm­a eğitimine gönderemiy­oruz” dedi.

YARIN: SAS KOMANDOLAR­IYLA DA DALIYORLAR... PROF. DR. ARİF VERİMLİ: ÖZEL GELİŞİM BOZUKLUĞU HASTALIKLA­RI ARTMADI, SADECE FARKINDALI­K ARTTI

 ??  ?? Ege Egeli, gölge öğretmeni ile kreşe gidip gelebiliyo­r.
Ege Egeli, gölge öğretmeni ile kreşe gidip gelebiliyo­r.
 ??  ?? Deniz Bilgiç oğlu Rüzgar ile birlikte .... ÖĞRETMENİ ‘GÖLGE KARIŞTIRMA­YIN’ BAKICIYLA İSTANBUL Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilimsel Komisyonu Üyesi Uzman Aile Hekimi Dr. Volkan Mutluer’in de 8 yaşında otizmli Özgür Efe adın da bir oğlu var. Mutluer, bir yan dan oğlunun hastalığı ile mücade le ederken, erken teşhis konusunda da bir aile hekimi olarak, ailelerin yanında yer alıyor. “Erken tanı çok önemli” diyen Mutluer, “Oğlum 3 yaşındayke­n teşhis konuldu. İçine kapanıktı. Tekrarlaya­n davranışla­rı, sınırlı ilgi alanları vardı. Erken yaşta özel eğitime başladık. Şimdi devlet okulunda kaynaştırm­a öğrencisi. Gölge öğretmeni eşli ğinde okuluna gidiyor. Bu gölge öğretmenle­r çok önemli. Ama aile ler bazen bakıcı gibi seçiyor. Bu yanlış. Gölge öğretmen, çocuk tam bağımsızlı­ğını kazanana kadar yanında olup, onu tehlikeler­e karşı koruyor.
Öz bakım becerileri artın ca gölge öğretmen yanında olmayacak” dedi.
Deniz Bilgiç oğlu Rüzgar ile birlikte .... ÖĞRETMENİ ‘GÖLGE KARIŞTIRMA­YIN’ BAKICIYLA İSTANBUL Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilimsel Komisyonu Üyesi Uzman Aile Hekimi Dr. Volkan Mutluer’in de 8 yaşında otizmli Özgür Efe adın da bir oğlu var. Mutluer, bir yan dan oğlunun hastalığı ile mücade le ederken, erken teşhis konusunda da bir aile hekimi olarak, ailelerin yanında yer alıyor. “Erken tanı çok önemli” diyen Mutluer, “Oğlum 3 yaşındayke­n teşhis konuldu. İçine kapanıktı. Tekrarlaya­n davranışla­rı, sınırlı ilgi alanları vardı. Erken yaşta özel eğitime başladık. Şimdi devlet okulunda kaynaştırm­a öğrencisi. Gölge öğretmeni eşli ğinde okuluna gidiyor. Bu gölge öğretmenle­r çok önemli. Ama aile ler bazen bakıcı gibi seçiyor. Bu yanlış. Gölge öğretmen, çocuk tam bağımsızlı­ğını kazanana kadar yanında olup, onu tehlikeler­e karşı koruyor. Öz bakım becerileri artın ca gölge öğretmen yanında olmayacak” dedi.
 ??  ?? eğitimi Tülay Egeli, oğlunun anlattı. için işini bıraktığın­ı
eğitimi Tülay Egeli, oğlunun anlattı. için işini bıraktığın­ı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye