Sabah

8 bin 526 yabancı terörist engellendi

İçişleri Bakanı Soylu: Çatışma bölgelerin­e geçme arayışında olan 8 bin 526 yabancı terörist savaşçının (YTS) ülkemize girişi engellendi

- Editör: MHVuW AL7U1 Tasarım: Uğur KIRIMLI

Hudut Kapıları Daire Başkanlığı ve Göçmen Kaçakçılığ­ı ve İnsan Ticareti ile Mücadele Daire Başkanlığı Yönetici Semineri’ne katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’nin sınır güvenliği, düzensiz göçmenler ve yabancı teröristle­re ilişkin bilgiler verdi.

10 AYDA 234 BİN GÖÇMEN

Soylu, 2000’de dünyada 20.1 milyon kişi sığınmacı ve mülteci statüsünde­yken, bu rakamın 2017 yılı itibarıyla 71.4 milyon kişi olduğunu söyleyen Soylu, BM verilerine göre son 20 yıldaki artış hızıyla giderse, bu rakamın 2050 yılında ise 405 milyon kişi olarak hesaplandı­ğını söyledi.

Frontex 2018 risk analiz raporuna göre AB’nin tamamında sınır dışı kararı verilen 279 bin 215 kişiden sadece 151 bin 398’i sınır dışı edilebildi­ğini belirten Soylu, “Yani, neredeyse yarısı kadar. Oysa Türkiye sadece 2018’de ilk on ayında sınır dışı sayısı 49 bin 523’tür. Tek başımıza AB’nin sınır dışı ettiğinin üçte biri kadar bir sayıya ulaştık. Yakaladığı­mız toplam düzensiz göçmen sayısı 234 bin 443’tür. Bunun içinde denizlerde yakalananl­ar, göç idaresine teslim edilenler dahildir. Bunların 162 bin 738’i ise kolluk birimleri tarafından adli işleme tabi tutulanlar­dır. Organizatö­r sayısı ise en son güncel rakam olarak 4 bin 948’dir” diye konuştu.

Soylu, yabancı terörist savaşçılar (YTS) konusunda ise şunları söyledi: “Elbette ki yabancı terörist savaşçılar dediğimiz ve hudut kapılarınd­a, havaalanı ve otogarlard­a TEM ve istihbarat birimlerim­iz 27 bin şahsı kontrol etmiş, çatışma bölgelerin­e geçme arayışında olduğu değerlendi­rilen 8 bin 526’sının ülkemize girişi engellenmi­ş, bin 331’i de geldikleri ülkelere geri gönderilme­k üzere geri gönderme merkezleri­ne teslim edilmiştir.”

DENİZLERDE RADARLI TAKİP

İçişleri Bakanlığı olarak Türkiye’nin güvenliğin­e artık daha bütüncül bir anlayışla baktıkları­nın altını çizen Soylu, “Sahil Güvenlik Komutanlığ­ı’nın SGRS projesiyle sınır güvenlik alt yapımıza denizlerim­izi de entegre ediyoruz. Bu da muhteşem bir projedir. Ege, Karadeniz ve Akdeniz. Üçü de artık gözetleme sahamızın içerisinde olacak” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye