Sabah

Veliaht giderse Trump da gider

-

ABD’deki ‘Veliaht isyanı’ her geçen gün daha da alevleniyo­r. Cemal Kaşıkçı cinayetind­e Suudi Veliaht Prensi 0uhammed bin Selman’a toz kondurmaya­n ABD Başkanı Donald Trump’a öfke had safhada.

Başta Demokrat ve Cumhuriyet­çi partiden siyasi ler olmak üzere medya ve sivil top lum kuruluşla rı “Arabistan’a yaptırım yok. ABD’nin çıkarları insan haklarının önündedir. 100 milyarlarc­a dolardan vazgeçemem” şeklinde konuşan Trump’a adeta öfke kusuyor.

ABD’nin ilk başörtülü vekili İlhan Omar ile sosyal medya kullanıcıl­arı Trump’ı ‘satılık başkan’ diye topa tutarken :P gazetesi de “Suudilerin verdiği sus payının ABD’nin vicdanı üzerindeki kan lekesini kapatamaya­cağını” yazdı.

Öfkeli senatörler ise kap samlı bir soruşturma açılma sı talebiyle Beyaz Saray’a bir mektup daha gönderdi.

En ağır eleştirile­r den biri de Senatör Bob Corker’dan geldi: “Bir gün Beyaz Saray’ın Veliaht’ın halkla ilişkiler şirketi gibi davranacağ­ı asla aklıma gelmezdi.”

★★★

Trump’a kazan kaldı ranlar kervanına istihba rat yetkililer­i de katıldı. Bu da gayet doğaldı, zira ABD Başkanı’nın “CIA’nın elinde net bir şey yok” demesi kurumu ve çalışanlar­ını ren cide ediciydi.

CIA’nın eski patronla rından John Brennan, Kongre’ye çağrıda bulunarak Trump’ın dikkate almadığı CIA yetkililer­iyle gizli bir oturum yapılmasın­ı istedi.

Bazı istihbarat­çılar da Trump’ın açıklamala­rını ‘ihanet’ diye niteledi.

Oysa Trump Kaşıkçı ola yında kendinden bekleneni yapıyor.

Bir ABD Başkanı gibi değil de bir savaş CEO’su gibi hareket etmesi bu yüzden.

ABD’deki savunma endüstrisi­nin yani ‘sürekli savaş kompleksi’nin talep lerine ve yapısına bakınca Trump’ın başka bir seçeneğini­n olmadığı rahatlıkla görülecekt­ir. Suudilere yaptırım uygu lamak, silah lobisinin son sürümü olan ‘terörle savaş’ın hem maddi hem manevi anlamda en kullanışlı aygı tından da vazgeç mek demektir. Bu da günlük 2 milyar dolar hacme ulaşan ‘terör ticareti’nin sonu olacaktır. Unutmayalı­m ki Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon’un 2018 yılı için belirlenen 700 mil yar dolarlık devasa bütçesi nin aslan payı; Halliburto­n, Booz Allen Hamilton, CACI, General Atomics, L-3 Communicat­ions, SAIC (Leidos) ve Boeing gibi 50 kadar silah şirketine gidiyor.

★★★

ABD’nin savaş bağımlısı bir ülke olduğunu göz ardı edenlerin yanıldıkla­rı nokta tam da burasıdır.

1776’da kurulan ABD, 242 yıllık tarihinin 225 yılını yani zamanının yüzde 93’ünü savaşla geçir miş bir ülke. Savaşmayan bir başkanı yok.

ABD Başkanı Donald Trump eğer terörle savaşın finansal ve ideolojik lokomotifi konumundak­i Suudilere yaptırım uygular sa, o zaman Veliaht Prens ile birlikte o da gider.

Akıbeti 22 Kasım 1963’te ‘saf dışı edilen’ John F. Kennedy’den fark sız olmayacakt­ır.

Bu bağlamda Dwight D. Eisenhower’ın o meşum uyarısı çoktan gerçekleşt­i.

On yıllardır Amerikan siyasetini­n kokpitinde savaş lobisinin mega şirketleri oturuyor.

Pentagon ile savaş lobisinin sembiyotik ilişki tarzı siyaset ve ekonomi başta olmak üzere emen her alana yön veriyor.

Bunun farkında olan Trump, ‘Önce Amerika’ yeri ne işte bu yüzden bugünler de canhıraş bir şekilde ‘Önce Suudi Arabistan’ demeye başladı.

 ??  ?? Bercan TUTAR
Bercan TUTAR
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye