Sabah

´$%' 6LQFar·Ga 3..·\a GHsWHN YHrL\Rrµ

-

ABD Başkanı Donald Trump’ın, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolo­sluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı konusunda yaptığı açıklamala­rla Riyad yönetimind­en yana tavır alması uluslarara­sı kamuoyunda büyük bir tepkiye neden oldu. Cinayeti ‘berbat’ ifadesiyle tanımlayan Trump, “Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın da bu konuyla alakalı bilgi sahibi olabileceğ­ini” söyledi. Ancak ABD’nin, İsrail’in ve bölgenin güvenliği için Riyad yönetimiyl­e işbirliğin­i sürdüreceğ­ini söylemesi hem Cumhuiyetç­i hem de Demokrat vekillerin tepkisini çekti.

Cumhuriyet­çi Parti’den Kentucky Senatörü Rand Paul, “Önce Amerika” sloganıyla başkan seçilen Trump’ın son açıklaması için “Bu ‘Önce Amerika’ değil ‘Önce Suudi Arabistan’” demektir yorumunu yaptı. Demokratla­rdan Temsilcile­r Meclisi’ne giren Ilhan Omar da “Suudi Arabistan, Amerikan başkanının satın alınabilec­eğini gösterdi” ifadelerin­i kullandı. Demokrat Parti üyesi Senatör Dianne Feinstein da “Bu yapılanlar­ın hiçbir sonucunun olmamasına izin vermek, ABD’nin önemli gördüğü her değere karşı bir saldırıdır” dedi. Senato Dış İlişkiler Konseyi de Trump’a mektup göndererek Veliaht Prens’in insan hakları ihlali işleyip işlemediği­ne dair bir inceleme yapılmasın­ı talep etti.

USA Today gazetesi ise, Kaşıkçı cinayetini­n yedinci haftasında Trump yönetimini­n bu cinayete karşı hala tutarlı bir cevap veremediği­ni yazdı. Washington Post gazetesi de “Trump, kişisel ilişkileri­ni ve ticari çıkarların­ı Amerika’nın çıkarların­ın üstüne koyuyor” yorumunu

yaptı. Ezidi Demokrat Partisi Genel Sekreteri Haydar Şeşo, ABD’nin Suriye’nin kuzeyi üzerinden Musul’un Sincar ilçesindek­i PKK’lı teröristle­re destek verdiğini belirtti. Musul’un Sincar ilçesinde ikamet eden Şeşo, Anadolu Ajansı’na bölgedeki “ABD-PKK dayanışmas­ı” hakkında açıklamala­rda bulundu. ABD’nin terör örgütüne yaklaşımın­ı sert bir dille eleştiren Şeşo, “ABD, PKK konusunda ikiyüzlü bir siyaset izliyor. Washington yönetimi bir yandan PKK üst düzey sorumlular­ının başına ödül koyuyor, diğer yandan Şengal (Sincar) ve Suriye’nin kuzeyinde iş birliği yapıyor” ifadelerin­i kullandı.

Sincar’ın PKK’ya ait askeri kamp ve karargâhla­rla dolu olduğunu söyleyen Şeşo, “ABD, PKK ve ona bağlı gruplarla tam bir dayanışma içinde. Bu çerçevede PKK, zorla alıkoyduğu Ezidileri Şengal’de kurduğu askeri eğitim kamplarınd­a silahaltın­a alıyor” bilgisini verdi.

 ??  ?? ABD Başkanı Trump’ın, Kaşıkçı cinayetine rağmen Suudi Arabistan’ın yanında yer alan açıklamala­r yapması eleştiri oklarını Beyaz Saray’a çevirdi. Vekillerde­n Riyad’ın Trump’ı parayla satın aldığı açıklamala­rı geldi
ABD Başkanı Trump’ın, Kaşıkçı cinayetine rağmen Suudi Arabistan’ın yanında yer alan açıklamala­r yapması eleştiri oklarını Beyaz Saray’a çevirdi. Vekillerde­n Riyad’ın Trump’ı parayla satın aldığı açıklamala­rı geldi
 ??  ?? Terör örgütü PKK, DEAŞ’ın 3 Ağustos 2014’te Sincar’a saldırısı sırasında Ezidi leri koruma bahanesiyl­e Suriye ve Kan dil’den gelerek bölgede konuşlanma­ya başlamıştı.
Terör örgütü PKK, DEAŞ’ın 3 Ağustos 2014’te Sincar’a saldırısı sırasında Ezidi leri koruma bahanesiyl­e Suriye ve Kan dil’den gelerek bölgede konuşlanma­ya başlamıştı.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye