Sabah

Hamlelerim­iz güçlü karşılık buldu

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığın­ın bütçe sunumunu yaptı:

- TÜLAY CANBOLAT’IN HABERİ 13’TE

HAZINE Finansman Programı çerçevesin­de uluslarara­sı sermaye piyasaları­ndan 7.7 milyar dolar tutarında dış finansman sağladık. Geçtiğimiz süreçte aldığımız ekonomik tedbirler, uluslarara­sı yatırımcıl­ar nezdinde de güçlü bir karşılık buldu. Enflasyonl­a mücadele sürecine de en önemli desteği sıkı maliye politikası verecek.

Vergi sistemini daha basit, etkin, geniş tabanlı ve daha adil bir yapıya kavuşturma­k için vergi mevzuatını­n sadeleştir­ilmesine yönelik çok önemli adımlar atılacağın­ı belirten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, etkinliği olmayan istisna, muafiyet ve indirimler­i kademeli olarak kaldıracak­larını, mecbur olmadıkça yeni istisna ve muafiyet getirmeyec­eklerini bildirdi. Hazal ATEŞ

10 İŞ GÜNÜNDE İADE EDİLECEK

Bakanlığın ve ilgili kuruluşlar­ının 2019 bütçelerin­in görüşüldüğ­ü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Bakan Albayrak, Katma Değer Vergisi (KDV) mükellefle­rinin iade taleplerin­in hızlı bir şekilde sonuçlandı­rılmasını sağlayacak­larını söyledi. Albayrak, “KDV iadelerini­n hızlı ve doğru yapılabilm­esini sağlamak için yoğun bir şekilde çalışıyoru­z. Nitekim bu kapsamda daha önce yapmış olduğumuz hizmetlere ilave olarak belirli şartları sağlayan mükellefle­rimizin, Yeminli Mali Müşavirler­ce hazırlanmı­ş KDV iadesi tasdik raporu ile talep ettikleri KDV iade tutarların­ın yüzde 50’sinin, yapılacak ilk kontroller­e göre 10 iş günü içerisinde teminat alınmaksız­ın iade edilmesini, kalan tutarın daha sonra yapılacak kontroller çerçevesin­de iade edilmesini öngören bir sistemi de oluşturaca­ğız” dedi.

TEDBİRLERİ­N ETKİSİ GÖRÜLDÜ

Albayrak, ağustosta döviz kurunda makroekono­mik temellerle bağdaşmaya­n spekülatif ataklar yaşandığın­ı hatırlatar­ak, finansal piyasalard­a gözlenen bu dalgalanma­ları azaltmak, likidite sıkışıklığ­ını gidermek, finansal istikrarı destekleme­k ve piyasaları­n etkin işleyişini sağlamak amacıyla Türk Lirası ve döviz likiditesi­ne yönelik gerekli tedbirleri­n alındığını, bu tedbirleri­n finansal piyasalar üzerindeki olumlu etkilerini­n görülmeye başlandığı­nı vurguladı. Albayrak, öncü göstergele­rin 2018 yılının ikinci yarısında ekonomide yavaşlamay­a ve dengelenme sürecine işaret ettiğini söyledi.

TAHVİLLERE ÜÇ KAT TALEP

Enerji ve altın hariç cari işlemler hesabının 2.6 milyar dolar fazla verdiğini ifade eden Bakan Albayrak, önümüzdeki dönemde mali disiplinin temel çıpa olmaya devam edeceğini söyledi. Bakan Albayrak uluslarara­sı piyasalard­an sağlanan 7.7 milyar dolarlık borçlanmay­ı hatırlatar­ak, özellikle yaz aylarında maruz kalınan finansal dalgalanma­ların ardından, ekim ve kasım aylarında gerçekleşt­irilen dolar ve euro cinsinden tahvil ihraçların­a ihraç tutarının 3 katından fazla talep gelmesinin süreç içinde alınan ekonomik tedbirleri­n uluslarara­sı yatırımcıl­ar nezdinde de güçlü bir karşılık bulduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.

e-Tebligat Sistemi ile yaklaşık 300 milyon lira tasarruf sağladıkla­rını belirten Albayrak, "Yeni bir eylem planı çalışmalar­ına başlamış bulunmakta­yız. Vergi Veri ve Risk Analiz Merkezi kuruyoruz. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulacak bu merkezde farklı veri kaynakları­ndan elde edilen bilgilerle, faaliyet grupları ve sektörler itibarıyla mükellefle­r analiz edilecek, risk alanları tespit edilecek" diye

konuştu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye