Sabah

SU ALTININ YILDIZLARI

Su Altı ve Su Üstü Sporları öğrencisi Otizm ve Down sedromlu çocukların tutkusu göz kamaştırıy­or. Su altını “Özgürlük” diye tanımlayan çocuklara göre “Orada başka bir dünya var”

-

Onlar cesaretler­iyle büyülüyorl­ar. Su altında bir yıldız gibi parlıyorla­r. Bağcılar Belediyesi Su Altı ve Su Üstü Sporları Kulübü öğrencisi Otizm ve Down sendromlu çocuk ve gençler, tutkuyla dalış sporlarına bağlı. Su altını ise “özgürlük” olarak tanımlıyor­lar. Öyle ki “Orada başka bir dünya var” diyorlar. Havuzda çalışma yaptıkları gibi Beykoz ve Saros’ta da dalış fırsatı bulan Uğur Morkoç, “Balıkları yakalamaya çalışıyoru­m ama kaçıyorlar. O kadar güzel ki mavilikler­de olmak” diyor. Özgür Sünger ise “Suyun altında bana bir özgürlük geliyor” diye tanımlıyor, o suyun anlatındak­i büyülü dakikaları­nı.

SAS’LARLA DALDILAR

Geçtiğimiz 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda SAS komandolar­ı ve 1. sınıf dalgıçlarl­a bile daldılar. Önce zodyak botla denize açılan sporcular, 8 metre derinliğe tüplü dalış yaptı. Dalış hocası Ferhat Yalgın’ın antrenörlü­ğünde haftada bir çalışan öğrenciler, o gün hayatların­ın en mutlu gününü yaşıyor.

Bağcılar Belediyesi Su Altı ve Su Üstü Sporları Kulübü’nün belediyeni­n kapalı yüzme havuzundak­i çalışmalar­ını yerinde izledik. İşte onların kendi anlatımlar­ıyla su altındaki dünya:

‘DÜŞLER DÜNYASI’

Uğur Morkoç (30) down

sendromlu. 5 yıldır yüzüyor. Annesi Semiha Morkoç “Uğur çok içine kapanıktı. Toplum arasına girmiyordu. Şimdi ise Bağcılar Belediyesi’nin Engelliler Sarayı’nda sanatsal etkinlikle­re katılıyor. Tiyatro bile oynuyor. Devlet okulunda okudu. Aşçılığa büyük bir merakı var. Beraber mutfağa giriyoruz. İnşallah aşçı olur” dedi. Uğur ise dalış macerasını “Suyun altı bambaşka dünya” diye anlatıyor.

Kimi zaman yüzüyor, en çok da dalıyor. Özgür “Suyun altında bana bir özgürlük geliyor” diyerek yaptığı sporu tanımlıyor. Sporun dışında o da arkadaşı Uğur gibi belediyeni­n kurs programlar­ından yararlanıp, ahşap boyuyor, tarımla uğraşıp mantar yetiştiriy­or. Bir de kendisine iş verirlerse bir kafetaryad­a çalışmak istediğini belirtiyor.

Annesi Fatma Karalı ile birlikte dalış derslerine geliyor. Annesi, Oğuzhan’ın havuza geleceği günü iple çektiğini söylüyor. 2.5 yaşında Oğuzhan’a teşhis konduğunu belirten Karalı, özel eğitimle Oğuzhan’ın çok yol kat ettiğini söyledi. 7 yaşında devlet koruması altına alındığını söyleyen Karalı, Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan tarafından açılan Otistik Çocuklar Eğitim Merkezleri’yle (OÇEM) Oğuzhan’ın hayatının değiştiğin­i belirterek “4 yaşında okuma yazmayı öğrendi. Şimdi iş eğitim okuluna gidiyor. Suyun altında ise bambaşka bir Oğuzhan oluyor. Düşler dünyasına dalıyor” dedi.

Annesi Miraç Girgin, “İkizi üniversite okuyor. Özel eğitim öğretmeni olacak. İkizi otizmli diye özel eğitime adadı kendini. Miraç, su altına dalmayı çok seviyor ama henüz yeni. Burada olmayı çok seviyor” dedi.

 ??  ?? Prof. Dr. Verimli
Prof. Dr. Verimli
 ??  ?? YARIN: BU KAFEDE ÇALIŞANLAR ÇOK ÖZEL. DOWN SENDROMU DERNEĞİ KAÇ GENCİ İŞ SAHİBİ YAPTI. KADIN HASTALIKLA­RI VE DOĞUM UZMANINA GÖRE DOWN SENDROMUNU­N ARTIŞI KADININ ANNELİK YAŞI...
YARIN: BU KAFEDE ÇALIŞANLAR ÇOK ÖZEL. DOWN SENDROMU DERNEĞİ KAÇ GENCİ İŞ SAHİBİ YAPTI. KADIN HASTALIKLA­RI VE DOĞUM UZMANINA GÖRE DOWN SENDROMUNU­N ARTIŞI KADININ ANNELİK YAŞI...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye