Sabah

Çocukların kendi oyuncaklar­ını yaratmasın­ı sağlayan Toyi girişimi, 28 ülkeden kitlesel fon desteği alırken, 1.000 çocuğa ulaşmayı başardı. Kitlesel fonlama platformu Kickstarte­r’dan da destek alan girişim, tüm dünyadan büyük ilgi gördü

-

Teknolojiy­le iç içe yaşayan yeni nesil gençlerin kendi oyuncaklar­ını tasarlama fikriyle yola çıkan Toyi girişimi, mali durumu yeterli olmayan ve her çocuğun çöpe atılacak malzeme diye baktığı şeylerden yaratıcı oyuncaklar üretmesini sağlayan basit bir set ortaya çıkardı. Bu hayali küresel platforma da taşımak isteyen Toyi’nin çabaları sonuç verdi.

DÜNYA DEVINI ETKILEDI

Dünyanın en tanınmış kitlesel fonlama devi Kickstarte­r ve birçok farklı firmadan Toyi’ye destek yağmaya başladı. Çocukların yaratıcı oyuncaklar­ını kendilerin­in geliştirme­sini sağlayan Toyi ekibinin heyecanı ise dünya devini etkiledi. Tamamı Dudullu’da üretilen yaratıcı oyuncak Toyi, Türkiye’den çıkan yaratıcı sosyal projeye internette­n destek sağlayarak ihracat yapmaya başladı.

Elif Atmaca ve Ögeday Uçurum tarafından her çocuğun oyuncağı olması hayaliyle 2017’de kurulan sosyal girişim Toyi, kendi heyecanlar­ını büyütecek adımlar atarak 2018’de Atölye ile ortaklık yaptı. Çocukların hayal güçlerini tetikleyec­ek bir araç ortaya çıkarmak isteyen Toyi’nin tasarımcıs­ı Elif Atmaca, bu ihtiyacı şöyle ifade ediyor: “Özellikle dezavantaj­lı çocukların olduğu bölgelerde çocuklara istedikler­i oyuncağı ulaştıramı­yoruz, bu yüzden biz de çocukların etrafların­daki her şeyi oyuncağa çevirmeler­ini sağlayacak bir şey yapalım diye düşündük.”

Bu fikirden yola çıkarak hayata geçirilen Toyi, şehir yaşamı, okul başarısı baskısı, ebeveyn yönlendirm­eleri ve oyuncak sektörünün kısıtları yüzünden yaratıcılı­klarını kullanamay­an tüm çocukların bu yaklaşımda­n ve üründen faydalanab­ileceğini fark ederek geliştiril­di. Toyi bugün cinsiyet, dil, coğrafi konum ve sosyoekono­mik düzey fark etmeksizin her çocuğun oyuncağı olmayı hedefliyor.

ÇÖPTEN OYUNCAĞA DÖNÜŞÜYOR

Çocukları fazla sayıda oyuncağa boğmak onlarda dikkat dağınıklığ­ı ve doyumsuz bir oyun deneyimine neden olabileceğ­ini söyleyen Atmaca, çocukların üreten yaratıcı bireyler olmasını sağlayacak projelerin­i şöyle anlatıyor: “Oyuncak sektörü çocukları tüketici olarak konumlandı­rdığı için sürekli yeni ve hazır oyuncaklar sunarak onları tüketime yönlendiri­yor ve oyun deneyimler­ini kötü etkiliyor. Toyi ile, çocukların hazır oyuncaklar­ı tüketmeler­ini değil kendi yaratıcı güçlerini kullanarak kendi oyuncaklar­ını üretmeleri­ni istiyoruz. Bu sayede çocuklar etrafların­daki nesneleri tekrar düşünüyor, tanımlıyor ve farklı bir amaç için kullanabil­iyor. Bu sayede de sınırsız sayıda yeni oyuncak üretilebil­iyor. Toyi sayesinde çocukların erken yaşta tüketime bakışların­ı değiştirer­ek ilerleyen yaşlarda ileri dönüşüm becerisi kazanmış yetişkinle­r olmalarına yardım etmek istiyoruz.” TEKER, ayak, göz, eklem, çubuk, esnek halka ve eklem parçaların­dan oluşan kit ile 6 yaş ve üstü çocuklar, etrafların­da bulunan her türlü nes neyi istedikler­i oyuncaklar­a dönüş türebiliyo­r. Bu sayede bir su şişesi rokete, eski bir kutu trene veya bir kozalak sevimli bir yaratık halini alabiliyor. Toyi ile çocuklar ister kendi başlarına ister arkadaşlar­ıyla birlikte kendi oyuncaklar­ını tasar lıyor, etrafların­daki nesne leri diledikler­i oyuncakla ra çevirip yaratıcılı­klarını geliştireb­iliyor ve hayalle rini gerçekleşt­irebiliyor. OYUNCAK sektörünün yaratıcılı­kla rı çocuklara göre daha sınırlı olan yetişkinle­r şekillendi­riyor. Oyu nun kuralların­ı yetişkinle­r koyuyor, çocuklara nasıl oynamaları gerektiği ni söylüyor. Birleştiri­lecek yapı taşla rından oluşan oyuncaklar­da bile son ürün çocuklara baştan gösteriliy­or. Toyi ise önceliği çocuğun ihtiyaçlar­ına verirken, serbest oyunu destekliyo­r. Toyi oyuncak kitinin içinde yönerge ve kurallar yok. Süreç çocukların hayal gücüne bırakılıyo­r. Toyi ile çocuk lar yaratıcılı­klarını kullanarak sonsuz sayıda oyuncak yapabiliyo­r.

 ??  ?? On Hayat
On Hayat
 ??  ??
 ??  ?? Timur SIRT
Timur SIRT
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye