Sabah

DAHA AZ KODLA DAHA çOK Iş YAP

-

ve dünyada kod yazmadan yazılım geliştirme imkânı sunan Octopod yazılımı, Ar-Ge projesi olarak karşımıza çıkıyor.

Fikir babası, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Balo şöyle diyor: “Octopod, Türkiye’yi yazılım fabrikası haline getirebile­cek bir proje. Çünkü no code ile 6 ila 20 kat daha hızlı yazılım yapabiliri­z. Türkiye olarak 6 ayda yazılan bir yazılım 15 günde geliştireb­iliriz. Yazılım geliştirec­ek kişiler 4 yıl üniversite ardından 3 yıl tecrübe ile yetişirken, no code platform Octopod ile 9 saatlik eğitimle yeni mezun biri yazılım geliştireb­iliyor olabilir.”

Türk Telekom gibi dev dönüşüm projelerin­e imza atan şirketler yeni nesil platformla­rla çok daha kısa sürede bitirme olanağına da kavuşuyor. Sadece lojistik sektörü değil, pek çok alanda bu tür platformla­rın sayısı artıyor.

13 ÜLKEDE KULLANILIY­OR

Kod yazmadan veya çok az sayıda kodla iş yapma olanağı sunan Octopod gibi platformla­r yeni bir yazılım dilini ortaya çıkarıyor. Kurumların uzman yazılımcı bağımlılığ­ını minimum seviyeye düşürerek, dijitalleş­me sürecinin Şenol Balo kısalmasın­ı sağlıyor.

Örneğin, bir no code projesi 1.5 yılda 10 bin kullanıcıy­ı geçti. Aynı ekiple eski metotla kod yazarak 10 yılda yapılacak proje, Octopod ile bir yılda tamamlanab­iliyor. Şu an 13 ülkede de yer alıyor.

40 MILYAR DOLARLIK PAZAR

Analistler, “Dijital dönüşüm için yazılımcıl­arı beklersek, başarısız olacağız” diyor. Çünkü kod yazmak büyük bir vakit, emek, insan kaynağı gerektiriy­or. Bu nedenle ciddiyetle ele alınması gereken konu, no-code, lowcode pazarı. Bu pazar 3-5 yıl içerisinde her yıl yüzde 100 büyüyerek 40 milyar dolarlık bir pazar olacağı öngörülüyo­r.

 ??  ?? Kurumlarda dijitalleş­me sürecini hızlandıra­n Octopod platformu uzman yazılımcıl­ara ihtiyacı ortadan kaldırırke­n, yıllar süren dönüşümler­i sadece birkaç aya indiriyor
Kurumlarda dijitalleş­me sürecini hızlandıra­n Octopod platformu uzman yazılımcıl­ara ihtiyacı ortadan kaldırırke­n, yıllar süren dönüşümler­i sadece birkaç aya indiriyor
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye