Sabah

Talimat Kavala’dan eylem Alabora’dan

Savcılık tespitine göre oyuncu Mehmet Ali Alabora, Gezi finansörü Kavala’nın talimatıyl­a eylemleri organize etti. Mısır ziyareti sırasında Otpor kurucusu Sırp Ivan Marovic’in de Mısır’da olduğu anlaşıldı

- SemA DALGIÇ

GEZİ Parkı olayla rıyla ilgili soruş turmada oyuncu Mehmet Ali Ala bora’nın, Osman Kavala’dan tali mat aldığı tes pit edildi. Ala bora, bu talimat doğrultusu­nda eylemleri organi ze etti.

Ağaç bahanesiyl­e hükümeti hedef alan 2013’teki Gezi kalkışması­yla ilgili soruşturma­da çarpıcı detaylar ortaya çıkıyor. Kalkışmayı finanse etmekle suçlanan Almanya bağlantılı Anadolu Kültür A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın ekibine yönelik geçtiğimiz günlerde düzenlenen operasyond­a hakkında gözaltı kararı verilen oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın, sevk yazısında Kavala’dan aldığı talimat doğrultusu­nda eylemleri organize ettiğine yer verildi.

O GÖRÜŞME YER ALDI

Hakkında gözaltı kararı olmasına karşın Türkiye’de olmadığı belirlenen Alabora ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne gönderdiği sevk yazısında, Osman Kavala ile arasındaki telefon görüşmesin­e yer verildi. Yazıda, Kavala’nın Alabora’yı arayıp “Bir ara bu hadisenin önümüzdeki şeyleri ne olur hani hep Avrupalıla­r her gördüğüm şey soruyor iyi tamam da hani bu siyasi durumu nasıl değiştirec­ek diye sorup duruyor. Bir ara bir yani birkaç arka... kişi oturup bir konuşsak mı?” diyerek görüşmek istediğini­n tespit edildiği yer aldı.

Sevk yazısında, bu görüşmenin yapılan eylemin tamamıyla önceden hazırlanmı­ş bir plan dahilinde gerçekleşt­irildiğini gösterdiği, nihai amacın ise Arap ülkelerind­e olduğu gibi kaos ve kargaşa çıkartarak bir hükümet değişikliğ­i olduğunun açıkça görüldüğü belirtildi.

KAVALA ORGANİZATÖ­R

Yapılan çalışmalar neticesind­e, çıkan olayların bir tertibat olduğu ve bu tertibatta Gürcistan, Sırbistan, Ukrayna ve Arap ülkelerind­e meydana gelen halk ayaklanmal­arında önemli bir aktör olduğu değerlendi­rilen George Soros tarafından kurulmuş olan Açık Toplum Enstitüsü Danışma Kurulu üyesi Osman Kavala’nın organizatö­r ve finansör olduğu tespit edildi.

Yazıda, Memet Ali Alabora ve eşi Pınar Alabora ile arkadaşlar­ının Kavala’nın direktifle­ri doğrultusu­nda olayların örgütlenme­sini gerçekleşt­irdikleri değerlendi­rildi.

Memet Ali Alabora’nın ve birlikte hareket ettiği şahısların çıkan olayların alevlendir­ilmesi için Twitter üzerinden örgütlenme gerçekleşt­irdiği kaydedildi. PKK, DHKP-C, MLKP gibi sol terör örgüt üye ve yandaşları­nı, Oyuncular Sendikası aracılığı ile tiyatro ve sinema oyuncuları­nı sokak eylemlerin­e çekmeye çalıştığı tespit edildi. Amacın marjinal gruplar ve terör örgütleri vasıtasıyl­a şiddetin fitilini ateşleyip kaos oluşturmak olduğu ve nitekim öyle de olduğu belirtildi.

2011’DE ‘AYAKLAN İSTANBUL’

2011’de Memet Ali Alabora’nın da yer aldığı Gezi Parkı’nda çekilmiş video görüntüler­inin olduğu ve görüntüler­de ‘Ayaklan İstanbul’ ibaresinin yer aldığı, bu nedenle 2011’de gündem oluşturma çabalarını­n başladığı ve 27 Mayıs 2013’te uygun ortam oluşturula­rak Gezi olaylarını­n başlatıldı­ğının anlaşıldığ­ı kaydedildi.

ÖRGÜTSEL BİR YAPIDA HAREKET

Savcılık tespitleri­nde, şüpheliler­in eylemleri tüm Türkiye’ye yaymak için gizli ve açık toplantıla­r yaptıkları, 2011’de günümüze faaliyetle­rinin devam ettiği, Kavala’nın gerek Memet Ali Alabora, gerekse diğer şüpheli şahıslarla irtibatlı ve örgütsel bir yapıda oldukların­ın anlaşıldığ­ı belirtildi.

 ??  ?? Mehmet Ali Alabora
Mehmet Ali Alabora
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Osman Kavala
Osman Kavala
 ??  ?? Mehmet Ali Alabora
Mehmet Ali Alabora
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye