Sabah

Yeni nesil belediyeci­lik

-

ali ile belediye başkanının aynı kişi oldu ğu şehremini dönemi, çok gerilerde kaldı. Hatta kendini “mini $nkara” sanan ve şehir halkının kendi hizmetinde olduğunu sanan belediye başkanlığı dönemi de tarih oldu.

Bir başka değişim; hemşeriler­in, belediyede­n beklentile­rinde yaşandı. Fert başına milli gelirin bin civarında sey rettiği yıllarda belediyemi­zden talep; akan sular, patlamayan çöpler idi. Ayakkabıla­rımız çamura bulanma sın düzeyine dek mütevazı hale gelen taleplerim­iz…

AK Parti’nin iktidar olduğu yıl larda, yerel yönetimin yeni yüzüy le karşılaştı­k; hizmet belediye ciliği… Cumhurbaşk­anı 5ecep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Belediye Başkanlığı ile ilk uygulaması­nı görünce, yerel yöneticide­n taleplerim­iz de arttı.

Misal park istedik kültür eYi talep ettik, kadın ve çocuğa yönelik şehir yatırımlar­ı olmalı dedik. Yetmedi, hemşeri ile belediye arasında katılımcı y|netime dair alanlar üretir olduk. +izmet bele diyeciliği sayesinde “hemşerisin­in hizmetinde” olan başkan modelini, fazlasıyla benimsedik.

İşin ilginç yanı, $. 3arti’nin üretip, sosyal belediyeci­liğe dek tırmandırd­ığı yerel yönetim kavramı dahi eskidi. Şimdi yeni nesil belediye cilikten söz ediyoruz. Bundan kasıt, akan sular, metrolar, parklar bahçeler yetmiyor, daha fazla sını talep ediyoruz.

Misal yeni nesil belediyeci­lik, yerel kalkın mayı da kapsama alanına dâhil etti ve yerel yöneticide­n; bu alandaki performans talep edi yor hale geldik. Bizler taleplerim­izi tırmandırd­ıkça yerel yönetim adaylarını­n seçiminde, nitelikler listesi de genişler oldu.

Dün Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın 40 ilin adaylarını açıklaması ardından görünen odur ki; belediye başkanları­nın performans kriterle ri çok daha yükselmiş… Zira çağdaş kent yöneti minde ve kalkınması­nda sadece kamu Jücünü ve imkânların­ı kullanmak artık yeterli değildir.

Yeni nesil belediyeci­lik, kent yönetimler­in de talana ve yağmaya karşı, rantı gerçek sahibine, yani halka ve kamu hizmetine aktaran, halkla bütünleşen sosyal, adil ve kalkınmacı beledi yecilik demektir.

seref.oJuz#sabaK.com.tr

 ??  ?? Şeref OĞUZ
ÖNERİ-YORUM
Şeref OĞUZ ÖNERİ-YORUM

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye