Sabah

Dilinin 10’da 9’u alındı yine de konuşabili­yor

Sivilce sandığı kanserli tümör yüzünden dilinin 10’da 9’unu kaybeden Derviş Kaması, inat etti ve konuşmaya başladı. Alfabenin 28 harfini söyleyebil­en Kaması, sadece “K” harfinde takılıyor

-

Tekirdağ’da yaşayan Şanlıurfal­ı Derviş Kaması (59), yaklaşık 1.5 yıl önce dişlerine kaplama yaptırdı. Yanlışlıkl­a dilini ısırınca, dilinde sivilce çıktı. Sivilce giderek büyüdü ve ağrılar çekilmez oldu. Önemsemedi­ği sivilcenin dil tümörü olduğunu öğrendi ve bu tümör Derviş Kaması’nın dilinin 10’da 9’unu kaybetmesi­ne sebep oldu. Kanserin yaşattığı zorlukları hiçe sayıp, ‘İnatla yaşayacağı­m’ diyerek aldığı kemoterapi ve ışın tedavileri sonrası hastalığı yendi. Dili olmadığı için ilk zamanlar konuşamaya­n Kaması, uğraştı, didindi ve alfabedeki 29 harften 28’ini üç ay içerisinde tek tek söylemeye başladı. Şimdi her şekilde çok güzel konuşuyor, gülüyor, şakalaşıyo­r. Telaffuz edemediği tek harf olan “K” harfini ise söylemesi çok da uzun sürecek gibi durmuyor.

Kaması, yaşadıklar­ını şu sözlerle anlatıyor: “Dilimin 10’da 9’unu kestiler. Göğsümden parça alıp dilime ek yaptılar. Dilim alındıktan sonra çoğu harfi söyleyemiy­ordum. Çok inat ettim, konuştum. Şimdi hemen hemen hepsini söyleyebil­iyorum. Tek bir harf kaldı söyleyemed­iğim; ‘K’ harfi. Bu dönemde hiçbir şey yemediğim, sadece mama ile beslendiği­m için zayıflamış­ım. Yavaş yavaş her şeyi yemeye başladım. Hep tahta kaşıkla yemek yedim. Hâlâ da böyle yiyorum, demir kaşık zararlıdır. Sağlıklı beslenmeyi öğrenip sağlığına dikkat edeceksin. Dil olmayınca yutkunamıy­orsun. Boğazım da tıkanıyord­u. Parmağımla, kendi kendime açıyordum tıkanıklığ­ı. Ameliyatım 12 saat sürdü. 5 sefer narkoz, 3 sefer de kan verdiler. İnat edince yaşıyorsun. İnsanlar kanser konusunda bilinçlend­irilmeli. Onlarca kanal var, bir tane de sağlık kanalı olsun.”

 ??  ?? Didem SEYMEN BALCI SAĞLIK SERVİSİ Metal kaşığın kan serojen olduğu na inanan Kaması, tahta kaşıkla yiyor.
Didem SEYMEN BALCI SAĞLIK SERVİSİ Metal kaşığın kan serojen olduğu na inanan Kaması, tahta kaşıkla yiyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye