Sabah

KAŞIKÇI FATURASI 90 MİLYAR $

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmes­i Suudi Arabistan’a pahalıya patlıyor. JP Morgan, dünyanın tepki gösterdiği Arabistan’dan 90 milyar dolar sermaye çıkacağını belirtti

- Editör: 'LOHN *h1*g5 Tasarım: 6HoLO .$<$

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın şüpheli ölümü ve Yemen’deki savaşın şiddetinin artmasıyla birlikte Suudi Arabistan’a başta Avrupa olmak üzere tüm dünyadan tepkiler çığ gibi büyüyor. Geçen yıl 4.1 milyar dolarla dünyanın en büyük askeri teçhizat ithalatçıs­ı olan ülkeye, başta Almanya olmak üzere Danimarka, Finlandiya ve İngiltere silah satışların­ı durduracağ­ını açıkladı. Yabancı şirketler ülkeyle yeni işler yapmaya isteksiz görünürken, ülkedeki paralar krallığı terk etmeye başladı. JP Morgan da bu yıl 90 milyar doların üzerinde sermayenin krallıktan çıkacağını belirtiyor. Riyad’daki Ortadoğu Finansal Yatırım Şirketi’ne (MEFIC) göre, Kaşıkçı’nın öldürülmes­inden önce ülkedeki şirketlerd­en yaklaşık 165 milyon dolar yabancı para çekildi. Bu yılın başında yapılan Birleşmiş Milletler raporuna göre ise, doğrudan yabancı yatırımlar 2017’de 14 yıl içinde en düşük seviye olan 1.4 milyar dolara düştü.

ABD’NİN SATIŞI ARTTI

EnJin TUNÇ

Stockholm Barış Araştırmal­arı Enstitüsü verilerine göre ABD, geçen yıl Suudi Arabistan'a 3.4 milyar dolarlık silah sattı. İngiltere'nin ihracatı 436 milyon dolar, Fransa'nın ise 27 milyon dolar oldu. Yemen saldırılar­ından sonra dünya genelinde başlatılan ambargoya rağmen ABD'nin 2016 ve 2017'de bu ülkeye silah satışı yüzde 38 arttı. Suudiler bu yılın ilk 9 ayında Almanya’dan 416 milyon euroluk silah ithal ederek, Cezayir'den sonra en fazla silah alan ülke oldu. Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi verilerine göre, Türkiye'nin Suudi Arabistan'a silah ihracatı ise bu yıl yüzde 73 gerileyere­k 8 milyon dolara indi. Dünyanın tepkisi Suudi Arabistan'da hisse senedi piyasasını da etkiliyor. Kaşıkçı’nın ölümünün ardından Suudi Arabistan borsası düştü.

 ??  ??
 ??  ?? enJin.tunc#sabaK.com.tr EKONOMİ
enJin.tunc#sabaK.com.tr EKONOMİ
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye