Sabah

Soros manipülasy­on yaparken yakalandı

Birçok ülkede iç savaş ve darbelere destek olan, Gezi’nin finansörü George Soros, ABD’de manipülasy­on yaparken yakalandı. SEC soruşturma başlattı

-

tarafından

Gezi finansörü Osman Kavala’nın vakfına 20112017 arasında 13.5 milyon dolar aktardığı tespit edilen George Soros’u ABD’li kurumlar da finansal manipülasy­ondan yakaladı. ABD Sermaye Piyasaları Kurulu SEC, Soros’un Facebook’taki hisselerin­i dip yapmadan hemen önce sattığını tespit etti. Sosyal medya devi Facebook’taki hisselerin­i sert düşüş öncesi yılbaşında satan Soros, aynı zamanda Netflix ve Goldman Sachs’taki hisselerin­i de elden çıkarmış.

SATTI SONRA GERİ ALDI

Barış ERGİN

SEC’in başlattığı soruşturma­da, satış işlemleri sonrası Netflix’in yüzde 29, Facebook’un yüzde 20 ve Goldman Sachs’ın da yüzde 15 düşüş yaşadığı tespit edildi. Soros Fund Management hakkında soruşturma açan SEC, aynı zamanda Facebook ile hisselerin yukarı aşağı seyri ile alakalı bağlantılı olduğunu da iddia etti. Geçtiğimiz yıl Kasım 2017’de hisseler düşmeden 300 bin hisse satan Soros, hisseleri 2018 yazında geri almış. Soros aynı zamanda Facebook hakkında ‘toplum için bir tehdit’ değerlendi­rmesinde de bulunmuştu.

HİSSELER ARAŞTIRILI­YOR

Facebook soruşturma­sına paralel olarak SEC, Soros’un holdingini­n diğer hareketler­ini de inceliyor. Google’ın çatı şirketi Alphabet ile Amazon, Twitter, Spotify, Pandora ve New York Times’daki hisse hareketler­i de inceleniyo­r.

Soros’un piyasalard­aki en büyük vurgunu ise döviz işleminde gerçekleşm­işti. 1992 yılında pound işlemlerin­de 1 milyar dolar kazanmıştı.

 ??  ??
 ??  ?? baris.erJin#sabaK.com.tr EKONOMİ
baris.erJin#sabaK.com.tr EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye