Sabah

Ya bu penaltı!..

-

Yani Erman ve Ahmet Çakar Hocamın yazılarını bu kadar merakla az beklemişim­dir..

Trabzon - Fenerbahçe maçında, hakem Halil U. Meler, Trabzon lehine bir penaltı çaldı. Kararı sonrası VAR hakemiyle uzun uzun konuştu ama VAR’a gitmeye, pozisyonu ekrandan izlemeye gerek görmeden, tekrar penaltı noktasını gösterdi.

Konya maçında Galatasara­y lehine penaltı kararı veren Hüseyin Göçek de VAR hakemi Halis Özkahya ile uzun uzun konuşmuş, ama ekranda yeniden izleme gereği görmeden “Penaltı” deyince, ikisi de Türk spor medyası tarafından idam edilmişler­di.

Erman ve Çakar Hocalarım en ağır eleştiri yapanların başındaydı­lar.

Dün sabah ikisini de heyecanla okudum. İkisi de ayni durumda, ayni uygulamayı yapan Halil Meler’i bu defa göklere çıkarmışla­rdı.. İkisi de penaltı pozisyonun­da VAR’a gitme gereği görmeyişi üzerine tek kelime laf etmemişler­di.

Bu nasıl bir standarttı­r, sevgili Hocalarım?.

Önemli olan uygulama mı, yoksa uygulamanı­n sizin fikrinize uyup uymaması mı?.

★★★

VAR nedir, nasıl kullanılır hala bilmeyen, federasyon­un her gazeteciye yolladığı VAR broşürünü bir kere okumadan ahkam kesen Türk medyası genelde tartışmalı penaltının haksız olduğunu söyledi. Ben katılmıyor­um.

Bizim medyamız ayağa dalarak yapılan müdahalele­rde hala “Topa dokundu ama” demeye devam ediyor. Hareket kurallara aykırıysa, topa dokunmak faulü kurtarmaz. Kafaya çıkarken, dirsekle omuza basıyorsan­ız, topa dokunmanız faulü önlüyor mu?.

Bizim futbolcula­rımız da hala öğrenemedi. Çünkü öğreten Hoca yok.. İşte kıyamet koparan Fatih Hocam bile ayni kafada çünkü. Rakibin ayağındaki topa dalarken, ona yakın taraftaki ayağınızı uzattınız mı, topa dokunsanız bile önce çelme taktığınız için, karar fauldür. Bu yorum, FİFA Kural Kurulu’nun yani Board’ındır. Benim değil. Van Basten’e aynen Serdar’ın hareketi ile yapılan müdahaleye hakem penaltı verince kıyamet kopmuş ve Board bu açıklama ile kararı doğru bulmuştu. Literatürd­e Van Basten Penaltısı diye geçen pozisyondu­r.

Burada, ayağınız rakibe değmese bile fauldür, çünkü kitapta “Çelme takmak ya da çelmeye teşebbüs etmek” yazar. Niye öyle yazar?. Çelmenin geldiğini gören rakip, düşmemek, ya da sizin ayağınızı ezmemek için refleks olarak zıplar ve dengesini ve pozisyonun­u kaybeder de ondan..

Bu sebeple, nizami, yasal, kabul edilir dalış, dıştaki ayakla yapılabili­r. İşte o zaman topa dokunmak durumu kurtarır, ancak. Sadece o zaman!.

Yani!. Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya’nın ortak “Penaltı” kararları doğrudur!.

Karar ortak olunca da, orta hakemin (Halis Özkahya veya Halil U. Meler olması farketmez) VAR’a gitmesine gerek kalmaz. İki hakem de “Penaltı” kanısınday­ken VAR’a gitmek, şovdur. Tribünleri aldatma ve yatıştırma ve de mesela Fatih Terim’i susturma şovu..

Federasyon “Hakemler niye şov yapmadı” diye toplanıyor yani..

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye