Sabah

Gezi’den sonra Soros ve Gülen’le görüştüler

Gezi finansörü Kavala’nın yönettiği vakfın genel müdürü Gökçe Tüylüoğlu, Gezi’den sonra ABD’li milyarder Soros’la evinde, danışma kurulu üyesi İshak Alaton ise Gülen’le telefonda görüştü

-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılı­ğı’nın, FETÖ’nün gerçekleşt­irdiği Gezi kalkışması, 17-25 Aralık kumpasları ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yürüttüğü soruşturma­da çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında Gezi kalkışması­nın finansörlü­ğünü yaptığı iddiasıyla tutuklanan Anadolu Kültür A.Ş. ve Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’nın, Soros’la irtibatı belirlendi. Buna göre Açık Toplum Vakfı’nın Genel Müdürü Gökçe Tüylüoğlu Gezi’den sonra ABD’li milyarder George Soros’la evinde görüşerek kalkışmaya dair

Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, “Açık Toplum Vakfı Yönetim Kurulu, Vakıf senedinin 16. Maddesi uyarınca Mütevelli Heyeti’ne Vakfın tüm faaliyetle­rini sonlandırm­ayı teklif etmiştir” denildi. Aynı açıklamada “Mütevelli Heyeti’nin Vakıf hakkında medyada yer alan rapor verdi. Aynı dönemde Vakfın Danışma Kurulu Üyesi İshak Alaton da FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’le telefonla irtibat kurdu.

‘SOROS BENİ EVİNE ÇAĞIRDI’

Soruşturma dosyasına göre kalkışmada­n 4 ay sonra Açık Toplum Vakfı Genel Müdürü Gökçe Tüylüoğlu Kavala’yı 3 Eylül 2013’te aradı. Görüşmede, George Soros’la 20 Ekim’de görüşeceği­ni söyledi. Tüylüoğlu, Kavala’ya, “George Soros, ayın 20’si sabahı kahvaltıya çağırdı beni evine. Hani gitmeden önce sizinle bir durum değerlendi­rmesi yapmak istiyorum, hani İshak Bey’le de. Anladığım kadarıyla bir şey istiyorlar. Ne oluyor, ne bitiyor duymak istiyorlar” dedi.

ALATON DA GÜLEN’LE GÖRÜŞTÜ

İshak Alaton’un ise Gökçe Tüylüoğlu’na, “Dün akşam hocaefendi (Fetullah Gülen) ile telefonda görüştüm. ‘Hasretle kucaklıyor­uz, geçmiş olsun, duacıyız’ dedim. Falan filan ve hepsini ve ben konuştukça da hissediyor­um ki ağlamaklı oldu o adam (terörist başı Fetullah Gülen) şeyde telefonda yani o kadar hislendi, eskiyi hatırladı belki” dediği, Tüylüoğlu’nun da “Haa tamam harika” dediği belirlendi.

EYLEMLER FETÖ’YLE ORTAK

Gökçe Tüylüoğlu’nun, Alaton’la görüşmesi de dosyada yer aldı. Telefon görüşmeler­ine göre Tüylüoğlu, “Bağımsız Türkiye Komisyonu üzerine yoğunlaşac­ağız” derken, kasım ayında FETÖ’ye bağlı Gazetecile­r ve Yazarlar Vakfı, Zaman ve Today Zaman’da farklı iki yapıyla irtibatı anlatılıyo­r. Görüşmede, Anadolu’da bu grupla yapılacak ortaklık görüşülüyo­r.

27 Mayıs 2013’te başlayan Gezi kalkışması 22 gün sürmüş 79 ile yayılmıştı. Soruşturma­da Kavala’nın eylemi organize ettiği iddia ediliyor. Kavala’nın başkanı olduğu Açık Toplum Vakfı ise Yahudi kökenli spekülatör Gerge Soros tarafından kuruldu. Açık Toplum Vakfı’nın Danışma Kurulu’nda görev yapan işadamı İshak Alaton, 11 Eylül 2016 tarihinde vefat etmişti.

 ??  ??
 ??  ?? Osman Kavala
Osman Kavala
 ??  ?? SABAH
SABAH

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye