Sabah

ÜÇ MAYMUNU OYNUYOR

Fransız polisinin göstericil­ere orantısız şiddetine karşılık Avrupa basını ve AB sessiz. Paris’te yaralanan aHaber muhabiri durumu ‘Üç maymunu oynuyorlar’ şeklinde özetledi 2014’te savaşın eşiğinden dönen Rusya ve Ukrayna arasındaki Kerç krizi dünyayı ala

-

BDIŞ HABERLER

atı’nın ikiyüzlülü­ğü bu kez Fransa’da gün yüzüne çıktı. Dünyaya her fırsatta “demokrasi” dersi veren Batılı basın organları, liderler ve Avrupa Birliği, kendi sınırları içerisinde­ki polis şiddetine ise bir kez daha sessiz kaldı. Fransa’nın başkenti Paris’te 17 Kasım Cumartesi gününden bu yana devam eden gösteriler­de, hükümetin akaryakıta ek vergi getirmesin­e tepki gösteriliy­or. Gezi olaylarınd­a Türkiye’ye uyarı üstüne uyarı yayımlayan AB, Paris konusunda sessizliğe büründü.

YARALILARI UMURSAMADI­LAR

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan da yaşananlar­a “Gezi olaylarınd­a uluslarara­sı medya sürekli Taksim’i gösterdi değil mi? Şu anda Paris’te eylemler var, uluslarara­sı medyada bir ses var mı, yok. Dünya sessiz, hiç Paris’i görmüyor” diyerek tepki gösterdi.

Cumartesi yaşanan olaylarda vücuduna biber gazı isabet eden aHaber Paris muhabiri Gizem Adal ise yaşananlar­ı SABAH’a anlattı: “Polise çok yakın bir mesafede olayları takip ederken canlı yayına hazırlanıy­ordum. O sırada bacağıma gaz fişeği isabet etti. Acı içerisinde yere yığıldım. Polisle göz göze geldim. Ama yardım etmedi. Etrafta dolaşan ambulansla­r yaralıları görmezden geldi. Bana göstericil­er yardım etti. Yakındaki restoranda­n buz torbası getirdiler. Polis kesinlikle orantısız güç kullandı. Yaralıları hiç umursamadı­lar.”

ve Ukrayna arasında önceki gün yaşanan Kerç Boğazı krizi sürüyor. Rusya, ilhak ettiği Kırım Yarımadası’nın karasuları açıklarınd­a Karadeniz’den Azak Denizi’ne giriş yapmaya çalışan Ukrayna donanmasın­a ait üç geminin geçişine engel olup ateş açmıştı. Rusya dün Kerç Boğazı’nı yeniden trafiğe açtı ancak el koyduğu 3 gemiyi teslim etmedi. Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi ülkede 60 gün savaş durumu ilan etti. Ukrayna Devlet Başkanı

Petro Poroşenko ise bu kararın “Rusya’ya savaş ilan edilmesi” anlamına

Çifte vatandaş olduğunu söyleyen Adal, yaralandık­tan sonra sadece Türk makamların­dan destek gördüğünü belirterek eğer “Yaralanan bir Alman ya da bir İngiliz muhabiri olsaydı dünyanın tepkisi çok farklı olurdu” dedi. Adal, Fransız basınının yaşananlar­ı olduğu gibi aktarmadığ­ını, gözleri önünde orantısız şiddete maruz kalan göstericil­erin durumuna sessiz kaldıkları­nı belirterek “Fransız basını üç maymunu oynuyor. Siyasi yetkililer de olaylara bir tepki göstermedi. İçişleri Bakanı polis güçlerini yaptıkları ‘başarılı’ müdahalede­n dolayı tebrik etti” dedi. gelmediğin­i, ancak savaş için ilk hazırlık aşaması olacağını söyledi. Poroşenko ayrıca Parlamento’dan 60 gün sıkıyöneti­m ilan edilmesini­n oylanmasın­ı istedi. ABD’nin çağrısı üzerine ise BM Güvenlik Kurulu’nu dün acil toplandı. Avrupa Birliği de Rusya’yı kınarken, NATO - Ukrayna Komisyonu olağanüstü toplandı. Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ukrayna’ya ait gemilere ateş açıldığı ve yaralılar bulunduğu yolundaki haberleri endişeyle karşılıyor­uz. Karadeniz’e kıyıdaş bir ülke olarak Kerç Boğazı’ndan geçişlerin engellenme­mesi gerektiğin­i vurguluyor­uz” denildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Süreci yakından takip ediyoruz. Sağ duyu çağrısında bulunmak isterim” dedi.

 ??  ?? DIŞIŞLERI
DIŞIŞLERI
 ??  ?? ‘Fotoğraf oyunu’ devrede
Fransız basınından Le Figaro “Polis yavaş yavaş Champs-Elysee’de kontrolü ele geçiriyor” başlığını atarak, polisin orantısız şiddetini destekledi. AP, Reuters, AFP gibi ajansların geçtikleri karelerde sadece göstericil­erin yaptıkları görüldü. Polis şiddetini ortaya koyan fotoğrafla­rı ise Anadolu Ajansı geçti. Gözaltılar ve yaralı sayıları çarpıtıldı Fransa’da “Sarı Yelekliler” adı altında örgütlenen eylemciler, ülke genelinde yüzlerce cadde ve yolda blokaj eylemi düzenledi. Bir haftadan uzun süredir devam eden gösteriler­de çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 756 kişi yaralandı ve 693 kişi gözaltına alındı. Başta Fransa olmak üzere Avrupa basınının geneli ise yaralı ve gözaltı sayılarını çok düşük gösterdi.
‘Fotoğraf oyunu’ devrede Fransız basınından Le Figaro “Polis yavaş yavaş Champs-Elysee’de kontrolü ele geçiriyor” başlığını atarak, polisin orantısız şiddetini destekledi. AP, Reuters, AFP gibi ajansların geçtikleri karelerde sadece göstericil­erin yaptıkları görüldü. Polis şiddetini ortaya koyan fotoğrafla­rı ise Anadolu Ajansı geçti. Gözaltılar ve yaralı sayıları çarpıtıldı Fransa’da “Sarı Yelekliler” adı altında örgütlenen eylemciler, ülke genelinde yüzlerce cadde ve yolda blokaj eylemi düzenledi. Bir haftadan uzun süredir devam eden gösteriler­de çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 756 kişi yaralandı ve 693 kişi gözaltına alındı. Başta Fransa olmak üzere Avrupa basınının geneli ise yaralı ve gözaltı sayılarını çok düşük gösterdi.
 ??  ?? aHaber Paris muhabiri Gizem Adal
aHaber Paris muhabiri Gizem Adal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye