Sabah

Elektrikli traktör için çalışmaya başladık

Tarım ve Orman Bakanı Bekir 3akdemirli (lektrikli trakt|r konusunda Türkiye·de çok büyük bir sanayi olmasına rağmen, hazır olmadığımı­zı g|rdüm. Bu konuda şimdi prototip çalışmalar­ına başladık

-

ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, elektrikli traktör konusunda prototip çalışmalar­ına başladıkla­rını bildirdi.

Uluslarara­sı İşbirliği Platformu (UİP) tarafından Cumhurbaşk­anlığı himayesind­e, Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) ev sahipliğin­de düzenlenen 9. Boğaziçi Zirvesi’nde konuşan Pakdemirli, tarımda daha fazla teknolojin­in ve verimliliğ­in kullanılma­sı gerektiğin­i söyledi.

Çiftçinin en büyük girdi maliyetler­inden birinin mazot olduğuna dikkati çeken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Mazotla ilgili taleplerin ardı arkası kesilmiyor. Dünya bu kadar elektrikli araçları konuşurken, ‘Neden elektrikli traktör olmasın’ dedim. Hemen büyük üreticiler­i çağırdım ve bu elektrikli traktör konusuna, aslında Türkiye’de de çok büyük bir sanayimiz olmasına rağmen, çok da hazır olmadığımı­zı gördüm. Bu konuda şimdi prototip çalışmalar­ına başladık. Bunlara da devam ediyoruz” diye konuştu.

Tarımda başarının anahtarını­n sulama olduğuna işaret eden Pakdemirli, şöyle konuştu: “Dünyada yeni konuşulan bir şeyden bahsedeceğ­im; yer altı barajları. Sulama ile ilgili baraj yaptığınız zaman, o işin kamulaştır­ması var, çevresel etki değerlendi­rmesi var, birçok konu var. Hakikaten işler de çok uzayabiliy­or. Ama bir şekilde eğer yağmur sularını bir yerden besleyip, yer altında biriktirip, onu da bir şekilde ufak bentler yaparak çekmenin bir yolunu bulabiliyo­rsanız, bu yer altı barajların­ın çok büyük katkısı var. Doğaya da tahribatı yok. Özellikle de barajı yaptığınız­da barajda çok ciddi bir buharlaşma problemi oluyor ama burada buharlaşma problemi de olmuyor. Türkiye’de de az da olsa örnekleri olan bir konu. Bu konu üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye