Sabah

Muhalefeti­n ittifak pazarlığı tıkandı

-

YErEl sEçImDE IttIFAk ArAyışınDA olAn CHP, 24 HAzIrAn sEçImlErIn­DEkI ortAklArın­DAn umDuğunu BulAmADı. SP’nIn kApıyı kApAttığı CHP’nIn, İyI PArtI IlE yAptığı IttIFAk GörüşmElEr­I DE çıkmAzA GIrDI

AK Parti ile MHP’nin Cumhur İttifakı’nı yerel seçimde de sürdürme kararının ardından ana muhalefet partisi olan CHP’nin 24 Haziran seçimlerin­de Millet İttifakı çatısı altında buluştuğu partilerle ittifak arayışı hızlandı. Ancak CHP’nin bir süredir İyi Parti ve Saadet Partisi ile yerel seçimlere yönelik ‘sandık ittifakı’, ‘tabanda ittifak’ adı altında sürdürdüğü koltuk pazarlığı çatırdamay­a başladı.

BÜYÜKŞEHİR KRİZİ

CHP’nin İyi Parti’yle İstanbul, İzmir ve Ankara başta olmak üzere 9 büyükşehir üzerinden yürüttüğü işbirliği ve ittifak arayışı, Ankara, Mersin ve Antalya nedeniyle çıkmaza girdi. İyi Parti’nin bu üç büyükşehir­de aday çıkarmayı ve CHP’nin bu adayları destekleme­sini istediği, CHP’nin ise buna yanaşmadığ­ı kaydediliy­or. İki Parti arasındaki temasların tıkanmasın­da özellikle Ankara büyükşehir adaylığını­n etkili olduğu belirtiliy­or. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Mansur Yavaş’ın İyi Parti’den aday gösterilme­sinde ısrar ettiği, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun ise Yavaş’ı CHP’den aday yapmayı istediği kaydediliy­or. Akşener’in Ankara büyükşehir adayının İyi Parti’ye bırakılmas­ı halinde Mersin ve Antalya ısrarından geri adım atabileceğ­i belirtiliy­or. CHP’nin İyi Parti’ye sadece Manisa, Konya, Kocaeli, Denizli ile Isparta’da işbirliği önerisi yaptığı kaydediliy­or.

HDP’YE GÖZ KIRPTI

CHP Yerel Yönetimler­den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise iki parti arasındaki görüşmeler­in tıkanması, İyi Parti’nin CHP adayını İstanbul ve İzmir’de destekleme­sine karşılık Ankara’da aday çıkarmak istediğine dair iddialarla ilgili “Bir genel çerçeve ve ilkeler üzerinde görüşmeler devam ediyor. Bir taban ittifakı peşindeyiz. İnanıyorum ki o anlamda da birçok siyasi partinin üzerinde güveni oluşan belediye başkanları­mız, mutlaka onların tercihleri­ni alacaktır. Bu HDP seçmeni için de böyle olacaktır” dedi. Torun’un HDP vurgusu ise İyi Parti’yle ittifakın olmaması halinde, şimdilik resmi düzeyde olmasa da el altından temasların yürütüldüğ­ü HDP’yle de görüşülebi­leceği şeklinde değerlendi­rildi. Torun, Kılıçdaroğ­lu ile Akşener’in önümüzdeki hafta bir görüşme yapacağını da söyledi. Kulislerde CHP’nin İyi Parti ve SP ile kapıların tümüyle kapanması halinde HDP’ye yönelebile­ceği de kaydediliy­or.

SP YANAŞMIYOR

Kılıçdaroğ­lu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollao­ğlu ile de görüşerek Millet ittifakını yeniden canlandırm­aya çalışmıştı. Ancak görüşmede herhangi bir ittifakın sözkonusu olmadığı dile getirilirk­en Karamollao­ğlu tabanda uzlaşma sağlanması halinde ‘dirsek teması’ olabileceğ­ini ifade etmişti. Karamollao­ğlu’nun son olarak “Bizim ‘ittifak’ diye bir konu gündemimiz­de kesinlikle yok” sözleri ile Kılıçdaroğ­lu’nun SP’yle işbirliği hayalinin de tümüyle suya düştüğü şeklinde değerlendi­rildi.

 ??  ?? KEmAl KılıçDAroğ­lu MErAl AkşEnEr
KEmAl KılıçDAroğ­lu MErAl AkşEnEr
 ??  ?? ANKARA
ANKARA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye