Sabah

S-400’LERİ DOLARLA SATMADIK

-

n n n n n

Haziran 2016’da vergi sorunları nedeniyle Türkiye’deki faaliyetin­e son veren PayPal’la çalışmaya devam etmek isteyen uyanık girişimcil­er rotayı Gürcistan’a çevirdi. PayPal’ın çekilmesin­in ardından Türk girişimcil­er ilk önce, bu şirketin farklı ülkelerdek­i hizmetleri üzerinden yeni hesaplar açıp, Türkiye’deki kredi kartlarını buraya monte ederek alışveriş yapıyordu. Fakat Paypal bunu fark ettikten sonra, Türkiye üzerindeki sanal kartlara desteğini kesti. Bunun üzerine e-ihracatta PayPal ile dünyaya açılmak isteyenler­in yeni numarası ise komşu ülkeler üzerinden şirket kurmak oldu. Başı da yabancılar­ın çok rahat şirket kurabildiğ­i Gürcistan çekti. METİN CAN

HOPA’DA DANIŞMANLA­R VAR

Hopa’ya oradan da Gürcistan’a geçen girişimcil­er aynı gün içerisinde Gürcistan kuralların­a bağlı resmi bir şirket kurabiliyo­r. Kritik noktalarda­n biri ise mutlaka bir Gürcistan operatörün­den hat alınması. Zira Paypal sistemi bu hattın alınmasını da zorunlu tutuyor. Bu sektör öylesine bir hal almış durumdaki Artvin ve Hopa’da danışmalık şirketleri dahi kurulmuş durumda. Bu danışman şirketler, Gürcistan’da nasıl şirket kurulacağı, hangi adreslere gidileceği konusunda bilgiler veriyor. Bu bilgileri almanın bedeli ise 500 TL civarında seyrediyor.

PayPal serüveni bununla da sınırlı değil. Gürcistan’a gidip farklı isimlerle onlarca şirket kuran girişimcil­er, daha sonra bu firmaları Türkiye’de satışa çıkarıyor. Bu şirketleri­n değeri de 5 bin ila 20 bin arasında değişiyor. Artvin’de bu alanda danışmanlı­k veren şirketleri­n verdiği bilgiye göre, sadece son iki ay içerisinde binden fazla Türk girişimcis­i Gürcistan’da şirket kurdu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 5 adımda sistem nasıl işliyor?
Kimlik Ye pasaport ile Batum’a gidi liyor.
Şirket sermayesi olarak banka hesa bına 300 Lari (600 TL) yatırılıp, yerel operatörde­n telefon hattı alınıyor. Şirket adresi gösterileb­ilmesi için bir ofis gösterilir. Gürcistan’da klasik kağıt fatura yeri ne elektronik fatura kullanılır. Banka hesap bilgileri Ye faturalar Paypal’e gönderildi­kten sonra Pay pal hizmeti alınabilir.
5 adımda sistem nasıl işliyor? Kimlik Ye pasaport ile Batum’a gidi liyor. Şirket sermayesi olarak banka hesa bına 300 Lari (600 TL) yatırılıp, yerel operatörde­n telefon hattı alınıyor. Şirket adresi gösterileb­ilmesi için bir ofis gösterilir. Gürcistan’da klasik kağıt fatura yeri ne elektronik fatura kullanılır. Banka hesap bilgileri Ye faturalar Paypal’e gönderildi­kten sonra Pay pal hizmeti alınabilir.
 ??  ?? metin.can#sabah.com.tr EKONOMİ
metin.can#sabah.com.tr EKONOMİ

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye