Sabah

Taht oyunu mu?

18 YıL öNCE CARLOS GHOSN’UN IFLASTAN KURTARDığı NISSAN, BUGüN BüYüK ORTAğı RENAULT’DAN DAHA FAZLA SATAR HALE GELDI. GHOSN’A YAPıLAN SUçLAMAYı ‘SIYASI’ BULAN FRANSıZLAR­ıN KOMPLO TEORISINE GöRE JAPONLAR BU YüZDEN BAğıMSıZLı­K ISTIYOR

-

Otomotiv dünyasının gözü kulağı bugünlerde Japonya’da. Yolsuzluk suçlamasıy­la 19 Kasım’da tutuklanan Renault-NissanMits­ubishi İttifakı Başkanı Carlos Ghosn’un göz altı süresi 10 gün daha uzatıldı. Ghosn, savcılığın kendisine yönelteceğ­i iddianamey­i tek kişilik bir hücrede beklemeye devam ediyor.

Dünyada şok etkisi yapan tutuklanma sonrasında ilginç komplo teorileri gündeme geldi. Özellikle Fransa’da Japonların Renault’nun ittifakta daha fazla söz sahibi olmasına son vermek istedikler­i için düğmeye bastıkları konuşuluyo­r. Ayrıca, Nissan’ın Renault’ya ihtiyacı kalmadığı ve bu yüzden Japonya’da kurtarıcı gözüyle bakılan Ghosn’dan vazgeçildi­ği öne sürülüyor.Sonuçta bütün bunlar bir iddia… Ancak rakamlara bakıldığın­da ilginç bir tablo ortaya çıkarıyor. Jato verilerine göre, 18 yıl önce iflastan dönen Nissan’ın bugün Renault’dan daha güçlü olduğu görülüyor. ABD ve Çin pazarındak­i sağlam konumu nedeniyle Nissan, Renault’dan daha fazla araç satıyor.

Nissan, Infiniti ve Datsun ile birlikte, ittifakın küresel satışın yarısını gerçekleşt­iriyor. Diğer yarısı Renault (Renault, Dacia, Samsung, Alpine, Lada) ve Mitsubishi'den oluşuyor.

Aynı zamanda RenaultNis­san-Mitsubishi ittifakını­n en çok satan 25 model arasında Nissan’ın 13, Renault/Dacia’nın 8, Mitsubishi’nin ise 4 modeli bulunuyor. Ayrıca ilk 25’lik listenin ilk üç sırasında Nissan’ın üç modeli var. Nissan ana vatanı Japonya’da yüzde 15, ABD’de yüzde 10’luk pazar payına sahip. Renault’nun ise Avrupa’da yüzde 15, Güney Amerika’da yüzde 18 ve Rusya’da yüzde 36 pazar payı bulunuyor.

Yaklaşık iki haftadır Japonya’da gözaltında bulunan Ghosn’un aleyhindek­i iddianamen­in 10 Aralık tarihine kadar hazırlanma­sı gerektiği söyleniyor. Dünyanın en güçlü avukat ordusuyla savunma yapmaya hazırlanan Ghosn’a yöneltilen suçlamalar­ın ‘hukuki’ mi, ‘siyasi’ mi olduğu birgün mutlaka anlaşılaca­k.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye