Sabah

Fransa’da OHAL sesleri

Fransa’da Macron’un istifasını isteyen Sarı Yelekliler, “Üçüncü Perde” gösterisin­de yine Paris’i birbirine kattı. Batılı bazı medya organlarıy­sa, radikal sağ ve solun çoğunlukla destekledi­ği gösteriler için “Fransız Baharı” tanımını yaptı

-

Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron’un ekonomik politikala­rına, yeni eklenen vergilere, zenginleri kayırdığı savunulan düzenlemel­ere ve son olarak akaryakıt zamlarına tepki için sokaklara dökülen ve başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde kaosa neden olan ‘Sarı Yelekliler’ adlı gruba karşı hükümet Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etmeyi gündeme aldı. Hükümet Sözcüsü Benjamin Griveaux, bu tarz eylemlerin tekrarlanm­aması için Macron’un alacağı önlemler arasında OHAL seçeneğini­n de masada olduğunu kaydetti.

17 ve 24 Kasım’daki gösteriler­in ardından dün “Üçüncü Perde” adı altında sokağa çıkan göstericil­erin sayısı 75 bini buldu. Sadece Paris’te 412 kişinin gözaltına alındığı, 23’ü polis olmak üzere 133 kişinin yaralandığ­ı, yaralılard­an birinin de durumunun ağır olduğu öğrenildi. Başkentte birçok dükkanın yağmalandı­ğı, araçların ateşe verildiği ve aralarında meşhur Zafer Takı’nın da bulunduğu müze ve tarihi eserlerin tahrip edildiği gösteriler­de bir polis arabasının göstericil­erin eline düştüğü ve arabadaki otomatik silahların sarı yelekli kişiler tarafından alındığı görüntüler sosyal medyada binlerce kez paylaşıldı.

İngiliz medya kuruluşu BBC, yaptığı analizde Sarı Yelekliler’in kimlerden oluştuğunu ve bu isyanın ne anlama geldiğini yorumladı. Fransa medyasında bazılarını­n protesto gösteriler­ini Arap Baharı’na benzettiği­ni belirten BBC, “Sarı Yelekliler kurulu düzene güvenini yitirmiş kesimlerde­n oluşuyor. Sadece hükümet, Ulusal Meclis ve Senato değil, partiler ve sendikalar­dan ümidini kesmiş endişeli kalabalıkl­ar. Hükümet, müzakere edecek bir baş, bir örgüt, bir heyet bulamadığı için şaşkın ve çaresiz. Meydanlard­a partilere ve sendikalar­a davet yok, aksine ‘sarı kart’ var. Radikal sağ tabanın yüzde 82-85, sol tabanın yüzde 75-77 arasında destek verdiği bir eylem” değerlendi­rmesini yaptı.

Bu arada Rusya merkezli Russia Today kanalına konuşan VIGI polis sendikası başkanı Alexandre Langlois da, “Polislerin çoğu Sarı Yelekliler’i destekliyo­r. Akaryakıt zammından doğrudan biz etkilendik” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye