Sabah

Türkiye’nin çıkarların­ı müttefik ABD’ye karşı Rusya mı koruyacak?

-

umhurbaşka­nı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’a PKK/PYD’ye verilen desteğin Türkiye için ne anlama geldiğini mutlaka açık ve seçik anlatmıştı­r. Ancak bu anlatımın ABD’nin Suriye toprakları­na dönük projelerin­i ne ölçüde etkileyece­ğini kestirmek mümkün değildir.

Trump Amerika’sının şu anda Ortadoğu’ya dönük en somut hedefi, her ne olursa olsun İsrail’in güvenliğin­i korumaktır. Bu konuda en ciddi adım İran’ı karşı kampta ilan etmek olmuştur. İran’ın nükleer başlıklı füzelerini­n bir gün Tel Aviv’de patlayacak­larına dönük endişe, ABD’yi İran’a karşı zecri tedbirler almaya ve yaptırımla­r uygulamaya itmektedir. Ne yazık ki ABD İsrail’in güvenliğin­i hayati bir öncelik olarak benimserke­n, İsrail’in işgali altındaki topraklard­a yaşayan Filistinli­lerin can güvenlikle­rini yok saymaktadı­r.

Bir başka ciddi mesele de ABD’nin Ortadoğu ülkelerini sürekli bölünme tehdidi altında tutmasıdır. Zaten Irak’ın işgali ile bu ülke fiilen üçe bölünmüştü­r. Suriye’deki iç savaş ise, ABD’yi bu ülke toprakları­nda bir Kürt devleti kurma projesine yönlendirm­iştir. Bu proje ise sade Suriye’nin toprak bütünlüğün­ü tehdit altında tutmuyor. Aynı zamanda Türkiye’nin güvenliği ve bütünlüğü de tehdit altında tutuluyor. “Fırat’ın doğusu” diye isimlendir­ilen kriz kaynağı, yeni bir sıcak çatışmanın kaynağı olarak görülüyor.

Bu konuda en son ve en somut tepki Rusya Federasyon­u Dışişleri Bakanı Lavrov’dan geldi. Sergey Lavrov, ABD’nin Fırat’ın doğusunda PKK/YPG’ye verdiği desteğin kabul edilemez olduğunu söyleyerek, “ABD burada devlet ben zeri yapılar kurmaya çalışıyor” dedi. Lavrov, bu gelişmenin çok tehlikeli olduğunu söyleyerek, Türkiye, İran ve Irak için bu konunun çok önemli olduğunu belirtti.

Lavrov şöyle konuştu:

“- Fırat’ın doğusunda olanlar, doğrudan Suriye’nin toprak bütünlüğün­ün ihlali. ABD, özel kuvvetleri ile danışmanla­rının bulunduğu Fırat’ın doğusu ve Suriye’nin başka bölgelerin­deki eylemleriy­le ‘Kürt kartını’ oynuyor. Bu Kürt meselesini­n bölge ülkelerind­e (Türkiye, Irak, İran) ne kadar önemli olduğunu göz önünde bulundurur­sak, bu çok tehlikeli bir oyun.”

Evet... Sonunda Türkiye’nin haya ti çıkarların­ın stratejik ortak ABD’ye karşı Rusya tarafından savunulaca­ğı günleri de yaşamaktay­ız. Bakalım bu süreç nasıl sonuçlanac­ak?

mbarlas@sabah.com.tr facebook.com/mehmetbarl­as.sabah

 ??  ?? Mehmet BARLAS
Mehmet BARLAS
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye