Sabah

Türkiye’ye ‘çöp’, Arjantin’e...

-

BuEnos AIrEs ünyanın ekonomik açıdan en gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerini bir araya getiren G-20 (Group of 20) zirvesi, bu sene, bir zamanlar sosyalizmi­n efsane ülkelerind­en olan Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te gerçekleşt­i.

Dünyanın en gelişmiş 17. ekonomisi olan Türkiye’yi temsilen Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın beraberind­eki bakanlarla katıldığı zirvede pek çok ikili temas da gerçekleşt­i. İlk gün Hollanda Başbakanı Rutte’yi kabul eden Erdoğan, ardından Çin Başkanı Jinping ve Şili Başkanı Rivera ile buluştu. Ertesi gün ise ilk olarak Japonya Başbakanı Abe’yi kabul eden Erdoğan, Rusya Başkanı Putin, Arjantin Cumhurbaşk­anı Macri, İngiltere Başbakanı May ve ABD Başkanı Trump ile görüştü.

Zirvede gözlerin en çok döndüğü isim gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetind­eki rolü ile gündemden düşmeyen Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman idi. Selman, zirveden kısmen istediğini aldı. Dünya liderleriy­le el sıkışarak ve gülüşerek verdiği pozlarla “meşruiyet” arayışında­n eli dolu dönmüş oldu.

CumHurBAşk­Anı ErDoğAn IlE BuGün yAyınlAnAn röportAJım­ızDAn G-20’DE olAnlArın ArkA plAnını öğrEnECEğI­nIz IçIn zIrvEnIn ArkA plAnDA kAlAn yüzü, Ev sAHIBImIz ArJAntIn’DEn BIrAz BAHsEtmEk IstIyorum. Çünkü Arjantin, Latin Amerika coğrafyası­ndaki en eski (1896) ve hâlâ aktif sosyalist partilerde­n birine sahip, geçtiğimiz yüzyıl altı askerî darbe geçirmiş, güler yüzlü ve sıcakkanlı ama bir o kadar da başı dik bir halka sahip enteresan bir ülke.

KArı koCA KIrCHnEr’lErIn 12 yılı Aşkın, sol EğIlImlI yönEtImInD­En sonrA ArJAntIn, 2015’tE yüzünü mErkEz sAğA DönDü. Hâlen Başkan olan Mauricio Macri’nin “Haydi Değişelim” Partisi’ne anketler pek şans vermezken, tam üç yıl önce kasımda yapılan seçimlerde­n Macri zaferle çıkan taraf oldu. Buenos Aires Belediye Başkanlığı yapmış olan ve meşhur Boca Juniors futbol takımının da eski başkanı olan Macri, ülkeyi sosyalist politikala­rdan daha küresel bir yöne çevirmeyi hedefledi.

Ancak Kirchner döneminde, 2007’DE IMF’yE BorCunu öDEyEn ArJAntIn, BuGün Borç BAtAğınDA kıvrAnıyor. Bu yıl Arjantin pesosu, dolar karşısında­ki en kötü performans­ı gösteren para birimi olarak, kendi tarihindek­i en düşük seviyeyi gördü. Enflasyon tavan yaptı. MErkEz BAnkAsı’nın FAIzI %60’lArA çıkArmAsı DAHI BIr şEyI DEğIştIrmE­DI. VE ArJAntIn, 57 mIlyAr DolArlık stAnD-By AnlAşmAsıy­lA BIr kEz DAHA IMF’yE BorçlAnDı.

Evita’nın hâlen mitik bir kahraman gibi selamlandı­ğı, G-20’nin sosyalist ve anarşistle­rce şehrin çeperlerin­de protesto edildiği, dinamik bir sol harekete sahip ama işsizin nerdeyse çalışan kadar devletten destek gördüğü eski düzenden de halkın yaka silktiği bir çelişkiler ülkesi...

Böylesi bir ekonomik buhrandan geçen Arjantin’in kredi notları objektif açıdan bakıldığın­da Türkiye’den beter olmalı, değil mi? Oysaki Fitch veya Moody’s gibi kredi derecelend­irme kuruluşlar­ı Arjantin’in kredi notunu bu yıl B ve B+ arasında belirlerke­n, Türkiye’ye en düşük ‘çöp’ seviyesind­e not vermişti. Zira ArJAntIn’I IMF’DEn Borç IstEyEn vE yErlEşIk DüzEnIn IçInDEn GElEn BIr lIDEr yönEtIyor. TürkIyE’yI IsE IMF’yE olAn BorCumuzu kApAtıp onunlA sAnCılı GEçmIşImIz­E son noktAyı koyAn, HAlkınA sAğlıktAn EğItImE DünyA ülkElErInD­E çok nADIr BulunAn HAklArı sunAn vE yErlEşIk DüzEnlE kAvGA EtmEktEn çEkInmEyEn BIr lIDEr yönEtIyor. HEsABını sIz yApın...

Dhilal.kaplan#sabah.com.tr 6M6 +KA yaz ’ye gönder. . 7/ M+

 ??  ?? +ilkl KA3/AN
+ilkl KA3/AN
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye