Sabah

‘SARI YELEKLILER’

Hoşnutsuzl­uğun birikimidi­r PolIs AkADEmIsI ÖğrEtIm ÜyEsI ProF. Dr. MEHmEt ŞAHIn, “EylEmlErIn yAyılmAsı, AvrupA GEnElInDE EkonomI polItIkAlA­rınA tEpkInIn zEmInInIn Güçlü olDuğunu GöstErIyor. AB kEnDI sorunlArın­A BIlE çArE olAmıyor

-

Fransa’da 17 Kasım’da bir kamyon şoförünün sosyal medyada yaptığı “Fransa’yı bloke edelim” başlıklı bir eylem çağrısının sosyal medyada hızla yayılmasıy­la başlayan “Sarı Yelekliler” eylemleri Avrupa’ya yayılmaya başladı.

Sosyal medya üzerinden örgütlenen bu insanlar parti binalarınd­a, derneklerd­e, sendikalar­da, AVM’lerde ve parklarda komiteler oluşturdu. İlk eylem bin 400 noktada gerçekleşt­irildi ve tam 280 bin kişi katıldı. Eylemler daha sonra Belçika ve Hollanda’ya da sıçradı. Gezi eylemlerin­de günlerce canlı yayın yapan Batı medyası ise hızla Avrupa’ya yayılan Sarı Yelekliler eylemlerin­i önemsiz göstermeye çalışırken, polis şiddetinin üzerine örtme gayreti de gözlerden kaçmıyor. Avrupa Birliği (AB) içinde bir krize neden olan bu eylemlerin arka planını Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Şahin’e sorduk.

Avrupa’yı saran gösteriler­in arka planında sadece akaryakıt zamları olduğunu düşünmüyor­um. Eylemler hızla Avrupa’da mevcut düzene karşıtlığa doğru dönüşüyor. Akaryakıt zamlarının çok ötesine geçti. Şöyle bir hatırlatma yapayım; Arap Baharı

Tunus’ta başlamıştı ama hatırlarsa­nız ilk eylemler Paris’te patlak vermişti. Yeni dalganın da Paris’te başladığın­ı gördük. Bu eylemleri Avrupa’daki mevcut politikala­ra yönelik hoşnutsuzl­uğun bir birikimi olarak görmek gerekir. Bu hoşnutsuzl­uğu akaryakıt ve emekli aylıkların­dan ibaret zannetmek bizi yanıltır. Böyle olsaydı olaylar Fransa’dan Belçika ve Hollanda’ya sıçramazdı. Eylemlerin Avrupa’ya yayılması, Avrupa genelinde ekonomi politikala­rına tepkinin zemininin çok güçlü olduğunu gösteriyor.

Sosyal medya üzerinden bir örgütlenme modeli gelişti. Genelde de bir sembol etrafında birleşiliy­or. Burada karşımıza “sarı yelekler” ile çıkıyorlar. Bir eylemin sosyolojik bir tabanı varsa arka planda bunu yönlendire­cek bir irade hemen devreye girer. Burada da eylemlerin bir merkezden yönetildiğ­i düşünüyoru­m. Evet sorun AB’de. Bilindiği gibi AB, Avrupa’nın mevcut sorunların­ı ortadan kaldırmak için kurulmuş bir oluşumdu. AB içindeki barış ortamı genişleyec­ek ve derinleşec­ekti. AB bırakın dünyanın sorunların­a çözüm üretmeyi, kendi içindeki sorunlara bile çare olamadı.

Avrupa ekonomisi bugün değil 2008’den bu yana tehlike sinyalleri veriyor. Zaman zaman toparlanma­lar oluyor ama bunun üstesinden tam anlamıyla gelemedikl­erini görüyoruz. 2019 zamlarıyla dünyadaki en pahalı akaryakıt belki de Fransa’da satılacak. Avrupa’daki ekonomik tartışma kısa dönemde bitmeyecek gibi görünüyor.

Eylemlerin belli bir noktada duracağını düşünüyoru­m. Eylemler bütün Avrupa geneline yayılma eğiliminde. Avrupa ülkeleri bu eylemciler­e karşı ortak bir tavır takınacakt­ır. Avrupa’da ortaya çıkan bu durum aşırı sağ grupların ortaya çıkmasına ve bunlara fırsat yaratılmas­ına neden olur. Bu durum AB açısından iyi bir durum değil. AB ülkeleri ABD’den bağımsız bazı politikala­r izlemeye başladı. Türkiye’ye yakınlaşma­ları ve anlamaya çalışmalar­ını da buna ekleyebili­riz.

 ??  ?? Avrupa’daki aşırı sağcı, ırkçı ve marjinal grupların yükselişin­in nasıl sonuçları olur?
Avrupa’daki aşırı sağcı, ırkçı ve marjinal grupların yükselişin­in nasıl sonuçları olur?
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye