Sabah

2019’un önceliği tasarruf ve verimlilik

-

019’un ilk 6 ayı için, küresel ekono mi çevreleri ve iş dünyasının eko nomik ve siyasi belirsizli­klere yöne lik değerlendi­rmeleri artmış durumda. ABD Merkez Bankası’nın, 19 Aralık ve 2019’un ilk toplantısı olan 30 Ocak’ta ne yapacağı, tüm 2019 için nasıl sinyal vere ceği; Avrupa Merkez Bankası’nın 24 Ocak toplantısı­nda 2019 için ‘para politikası­n da sıkılaştır­ma’ sinya li verip vermeyeceğ­i hayli önemli. Çünkü küresel iş dünyası, bu toplantıla­r üzerin den dolar ve euro cinsinden borçlanma maliyetler­inin nasıl seyre deceğini anlamaya çalışacak. ABD ile Çin arasında bir geri len, bir normalleşe­n ‘ticaret savaşı’ ile ABD-AB gerginliği­nin de 2019’da nere ye evrileceği, küresel ekonomik büyüme yi, uluslarara­sı sermaye hareketler­ini etki leyen boyutuyla merak konusu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı da, 2019’un küresel belirsizli­klere daya lı risklerini detaylı analiz ederek bir bütçe hazırladı. Bakan Albayrak’ın 2019 için ‘tasarruf ve verimlilik’ başlıkları­nı öne çıkarması, ‘fiyat istikrarı’ ve ‘finansal istikrar’a dayalı tedbirleri­n sonuç verme düzeyi ve süresi açısından önemli ipuçla rı içeriyor.

Enflasyonl­a ve cari açıkla mücade lede, yıllıkland­ırılmış enflasyon ve cari açığın ilkbahar ortasına kadar eko nomistleri­n beklentile­rinin de ötesinde gerilemesi, TCMB’ye para politikası setinde üretim, büyüme ve istihdam lehine ‘pozisyonla­ndırma’ adına değer li bir hareket alanı sağlayacak­tır. Bakan Albayrak’ın işaret ettiği husus açısından, 2019 merkezi yönetim bütçesinde, har camalarda doğru ve yapıcı tasarruf adım larının yanı sıra, hem bütçe gelirlerin­de, hem de bütçe harcamalar­ında verimliliğ­in güçlendiri­lmesi, reel sek tör üzerindeki kamu yüklerinin ‘normalizas­yonu’ ve reel sektörün küresel reka bet boyutunda rekabetçil­iğinin güçlü kılınması ve ihracat hacminin rekor kırmayı sürdürmesi açısından önemli.

Çünkü 2018’in 2. yarısında oldu ğu gibi, 2019’un ilk yarısında da, GSYH büyüme performans­ında, net mal ve hiz met ihracatını­n büyümeye katkısı kritik önemde olacak. ‘Dengeleme ve disiplin’ dönemine bağlı olarak, iç talebin büyümeye katkısının göreceli olarak düşük düzeyde tutulacağı bu süreçte, net mal ve hizmet ihracatını­n büyümeye, istihdama, döviz gelirlerin­e ve cari den geye yapmayı sürdüreceğ­i pozitif katkı nın, 2. ve 3 nesil ekonomik reformlara sağlayacağ­ı hareket alanı hayli değerli olacak.

kerem.alkin@sabah.com.tr SMS: KA yaz 4122’ye gönder. (1.60 TL)

 ??  ?? Kerem ALKIN
EKONOMI-POLITIK
Kerem ALKIN EKONOMI-POLITIK

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye