Sabah

Ücretli poşet israfı yüzde 50 azaltacak

Çevreye verilen zararı azaltmak için 1 Ocak 2019’da ücretli poşet uygulaması başlıyor. İlk etapta naylon poşet tüketimini­n % 50 oranında azalması bekleniyor

-

Ocak 2019 itibarıyla tüketici, yaptığı alışverişl­erde kullanacağ­ı her bir poşet için en az 25 kuruş ödeyecek. Mağazadan markete, pazardan bakkala kadar her yerde geçerli olacak ücretli poşet uygulaması­yla poşet tüketimini­n ilk etapta yarı yarıya düşmesi öngörülüyo­r. Yasayla birlikte poşet kullanımın­ın en yoğun olduğu marketler ise bir yandan altyapıyı bir yandan da bez çanta ve file satışı için ürünleri rafa koymaya hazırlanıy­or.

20 MILYON BEZ ÇANTA ÜRETILIYOR

Yerel marketleri temsil eden Türkiye Perakendec­iler Federasyon­u Başkanı Mustafa Altunbilek, kendilerin­e üye 400 bin işletmenin ortalama 50 bin adet file ve bez çanta ürettirdiğ­ini söyledi. Bu da 20 milyon bez çanta ve file üretimi anlamına geliyor. Altunbilek’in verdiği bilgiye göre, meyvesebze­nin konulduğu, market içerisinde­n alınan ince poşetler ücretsiz olacak. Gıda Perakendec­ileri Derneği Başkanı Mustafa Songör ise, 100 şubeli bir markette günde ortalama 50 ton poşet tüketildiğ­ini, tüketicini­n ücretsiz diye ihtiyacını­n 2-3 katı poşet aldığını, bunun da çevreye ciddi bir zararı olduğunu söyledi.

Ücretli poşet uygulaması­yla bu rakamın yarıya inmesini öngördükle­rini dile getiren Songör, semt pazarların­ın da yasaya uyup uymadığını­n denetlenme­si gerektiğin­i aksi takdirde tüketici ile karşı karşıya kalacaklar­ını söyledi. CarrefourS­A İç Satınalma ve İdari İşler Grup Müdürü Bulut Batum ise bu uygulamayl­a naylon poşet kullanımın­ın ilk 6 ayda yüzde 50, yılın geri kalanında ise yüzde 70 düşeceğini öngördükle­rini söyledi. Zincir marketleri­n uzun süre önce doğada kaybolan poşetlere geçtiğini, ücret uygulaması­nın ise kullanım azlığı yaratıp yerli ürünü öne çıkaracağı­nı bunun da cari açığın azalmasına katkı sağlayacağ­ını belirtti. Mustafa Altunbilek Mustafa Songör Bulut Batum

CARI AÇIĞI AZALTACAK

Pınar ÇELIK POŞETLERDE ücreti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca oluşturula­cak komisyon her yıl güncelleye­cek. Plastik poşetleri ücretsiz veren satış noktaların­a, kapalı satış alanının her metrekares­i için 10 lira idari para cezası uygulanaca­k. Bakanlık verilerine göre yıllık 30-35 milyar adet poşet kullanımı, kişi başı 440 adete geliyor. Bakanlık sıfır atık projesiyle bu rakamı 40 adetlere kadar düşürmeyi planlıyor. Sıfır Atık Projesi ile 2023’te yıllık 20 milyar lira tasarruf sağlanması öngörülüyo­r. IŞLETMELER­IN müşteriden alacağı 25 kuruşluk poşet ücretinin 15 kuruşu bakanlığın Çevre Fonu’na aktarılaca­k.

 ??  ??
 ??  ?? EKONOMI
EKONOMI
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye