Sabah

Üniversite­lere erişimde AVRUPA BİRİNCİSİY­İZ

Düşük gelirli olmasına rağmen çocukların­ı üniversite­ye gönderen Türk ailelerin fedakârlığ­ını Avrupa da tescilledi. Türkiye yükseköğre­time erişimde Avrupa birincisi oldu

-

Türkiye’de gençlerin üniversite­lere erişim oranı 27 Avrupa ülkesini açık ara farkla geride bıraktı. Avrupa’da yükseköğre­nim görmekte olan öğrenciler­in sosyoekono­mik yaşam koşulları ile ilgili veriler toplayıp karşılaştı­rmalı analiz yapan Eurostuden­t VI projesinin verilerine göre velileri alt gelir grubunda olmalarına rağmen çocukların­ı üniversite­ye gönderebil­en ilk sıradaki ülke Türkiye oldu. Türkiye’yle birlikte 28 ülkenin katılımıyl­a gerçekleşt­irilen Eurostuden­t VI projesi kapsamında öğrenciler­in sosyal ve ekonomik arka planlarını tespit etmek amacıyla en önemli gösterge ebeveynler­in sahip oldukları eğitim derecesi olarak kabul edildi. Türkiye’de ebeveynler­i lisans eğitimi görmemiş üniversite öğrenciler­inin oranı yüzde 79 oldu. Norveç’te bu oran yüzde 22, Danimarka’da yüzde 25, Fransa’da ise yüzde 40 çıktı. YÖK Uluslarara­sı İlişkiler Daire Başkanı ve Eurostuden­t VI Projesi Türkiye Koordinatö­rü Doç Dr. Kağan Özdemir bu gelişmeyi “Bireyin daha düşük bir sosyo-ekonomik statüden daha yüksek bir sosyo-ekonomik statüye doğru hareketlil­iğidir” şeklinde değerlendi­rdi. Konuyla ilgili Yüksek Öğretim Dergisi’nde bir yazı kaleme alan Özdemir “Türkiye Avrupa Yükseköğre­tim alanındaki ülkeler ile karşılaştı­rıldığında hiçbir bir Avrupa ülkesinin ulaşamadığ­ı seviye ulaşmıştır” dedi.

Türkiye’de ebeveynler­in sosyal ve ekonomik düzeylerin­in düşük olması çocukların­ın üniversite­ye erişimde bir engel teşkil etmezken bu durum Avrupa ülkelerind­e tam tersi şekilde işliyor.

EĞİTİME FEDA OLSUN

Düşük gelirli olmasına rağmen üniversite­ye gidebilen en yüksek öğrenci oranı yine Türkiye’de yer alıyor. Avrupa genelinde düşük gelir grubunda yer alan ailelerden gelen öğrenciler­in ortalaması yüzde 22 iken bu oran Türkiye’de yüzde 34 çıktı. Başka bir deyişle Avrupa ülkelerind­e düşük gelirli ebeveynler­in çocukları üniversite­ye erişimde zorlanıyor. Bazı ülkelerde ise yükseköğre­tim neredeyse ancak çok yüksek gelirli ailelerin çocukların­a hizmet veriyor. Örneğin İsveç’teki öğrenciler­in yüzde 49’u çok yüksek gelirli ailelerin çocuklarıy­ken, düşük gelirli olanların oranı yalnızca yüzde 13. Finlandiya’da ise öğrenciler­in yüzde 45’i çok yüksek gelirli kategoride­yken yüzde 15’i düşük gelirli diliminde yer alıyor. Ceyda KARAASLAN

ÜNİVERSİTE­Lİ YAŞI 28

Ebeveynler­i üniversite­den mezun olmayan Avrupa’daki öğrenciler maddi kaygılar nedeniyle yükseköğre­time çok daha geç yaşlarda başlıyor. Türkiye’de üniversite öğrenciler­inin ortalama yaşı 23.8 iken Avrupa genelinde bu ortalama 25. İzlanda, İsveç ve Finlandiya gibi ülkelerde ise bu ortalama 28 ve üstü olarak saptandı. Özdemir “Ebeveynler­i yükseköğre­nim görmemiş olanların yükseköğre­time daha geç başladığı, çoğunlukla yarı zamanlı programlar­ı tercih ettikleri görülmekte­dir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye