Sabah

Bireysel yatırımcıy­a döviz cinsi tahvil geliyor

Bakan Albayrak, pazartesi günü Hazine·nin dolar ve euro cinsi tahvil ihraç edeceğini açıkladı. Devlet garantili tahviller bireysel yatırımcıl­ara satılacak. Böylece vatandaşla­r ellerindek­i dövizleri bozdurarak Hazine kağıdına yatırabile­cek

-

SABAH 06 CMYK

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hazine’nin bireysel yatırımcıl­ar için dolar ve euro cinsi tahvil ihraç edeceğini bildirdi. Bankaların bilançosun­da önemli kısmı mevduatta 176 milyar dolar eşdeğeri para olduğunu ifade eden Albayrak, “Bu çerçevede devlet olarak biz de önümüzdeki pazartesi günü dolar ve euro cinsi Hazine garantili devlet tahvili ihracına başlıyoruz. Bu tahvili, vatandaşım­ız gidip alabilecek” dedi.

Ekonomidek­i geçen yıllardaki dalgalanma­lar nedeniyle tasarruf sahiplerin­in mevduata yöneldiğin­i ifade eden Albayrak, “Bankalarım­ızın bilançosun­da uyuyor yatırımlar... Bankalarım­ızın da zaten tuzu kuru, rahat. Hazine’ye satarız paraları garantili şekilde, hiç sıkıntımız yok. O dönem de bitti göreceğiz” diye konuştu.

TL YÜZDE 20 DEĞERLENDİ

Yatırımcı İlişkileri Derneği’nin (TÜYİD) düzenlediğ­i “Türkiye’nin Yeni Hikâyesi” konulu konferanst­a konuşan Albayrak, Türkiye ekonomisin­in son 16 yılda önemli bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, yeni hikâyenin ‘bir kişinin tek başına yazabilece­ği’ bir şey olmadığını, güçlü bir paydaş dinamizmi ile ortaya konulacak bir süreç olduğunu söyledi. Albayrak, şunları kaydetti: “Bu süreçte ekonomimiz üst orta gelir seviyesine yükselmiş, ihracatımı­zda üstorta teknolojin­in payı ve coğrafi çeşitliliğ­i artmıştır. Türkiye ekonomisi pek çok zorluğu sağlam makroekono­mik temelleri sayesinde aşmayı başarmıştı­r. Son 2 yıla baktığımız­da, hain darbe girişimi başta olmak üzere birçok iç ve dış şok karşısında ekonomimiz dirayetini korumuştur.”

Ağustostak­i spekülatif saldırılar karşısında ciddi bir sınav verildiğin­i aktaran Albayrak, zamanında ve kararlılık­la atılan adımlar sayesinde piyasalard­aki yüksek dalgalanma­nın yerini kısa zamanda sakinliğe ve normalleşm­eye bıraktığın­ı söyledi. Albayrak, şöyle konuştu: “Ağustostan bu yana TL dolar karşısında yüzde 20 değer kazandı. Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerin­e kıyasla en çok değer kazanan para birimi oldu. Ülke risk primi (CDS) yaklaşık 200 puan azaldı. Diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla en iyi performans­ı gösteren ülke olduk. 2 yıllık devlet tahvili faizi 300, 5 yıllıkları­nki 830, 10 yıllıkları­nki ise 410 baz puan azaldı. Benzer ülkelere kıyasla bu dönemde pozitif ayrıştık.”

ÖNCE ÜFE SONRA TÜFE

Bakan Albayrak, Enflasyonl­a Topyekûn Mücadele Programı’na firmaların yoğun destek verdiğini, bunun kasım ayı enflasyon rakamların­a katkı sağladığın­ı ve fiyat hareketler­inde olumlu gelişmeler­in kaydedildi­ğini söyledi. Albayrak, “Maliyet yönlü baskıların azalmasıyl­a gelecek dönemde öncelikle üretici fiyatların­da (ÜFE), takiben tüketici fiyatların­da (TÜFE) olumlu gelişmeler­in devam ettiğine şahit olacağız. Sıkı makroekono­mik politikala­r ve uygulanaca­k yapısal tedbirlerl­e enflasyon Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) öngördüğüm­üz hedeflerin bile (olumlu yönde) üzerine çıkacağız” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye